IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: Увеличаването на дефицита крие сериозни рискове за икономиката

Намеренията на правителството да увеличи разходите стават все по-очевидни, коментира икономистът

20:22 | 22.07.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Г. Ангелов: Увеличаването на дефицита крие сериозни рискове за икономиката

Увеличението на дефицита за 2013 ще е с четири пъти в сравнение с 2012 г. при планираната от правителството актуализация на бюджета, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR икономистът Георги Ангелов. Според него рязкото обръщане на тенденцията от намаляване на дефицита през последните години до увеличаване на 2% от БВП крие сериозни рискове за икономиката.

„Така се връщаме на нива от 2009 и 2011 г., които бяха едни от най-тежките”, коментира Ангелов. Според него това е шоково увеличение без да бъде направена нито една реформа.

„Имаме нереформирани железници, МВР и т.н.”, даде за пример икономистът. Той подчерта, че би подкрепил актуализация, която включва орязване на разходи заради неефективно използване на средства в различни министерства, като МВР и Министерството на отбраната. По думите му намеренията на правителството да увеличи разходите стават все по-очевидни.

Ангелов изрази опасение, че част от парите от новия дълг от 1 милиард лева ще бъдат насочени към покриване на задължения на държавни предприятия. Той препоръча в закона за бюджета да бъде отбелязано, че средствата от фискалния резерв няма да бъдат използвани за спасяване на финансово затруднени държавни компании. Икономистът припомни, че след спряната приватизация на БДЖ, средства за железниците ще бъдат осигурени от държавната хазна.

Според икономиста при запазване на настоящата тенденция на събираемост на данъци и акцизи, заложеният към момента бюджет може да бъде изпълнен. Той уточни, че няма как да се очаква повишаване на приходите от акцизи при условие, че все още не е избран нов директор на Агенция „Митници”.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Съмнявам се да го потърсят. Те са ***, а *** и от глад да умират не си проумяват и признават простотията. Пак ще им са виновни я Тиквата, я ЕС, я банките, я богатите, я българските демократи.*** никога не е еволюирала в разумен човек, българския продажен социалист също не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Ще търсят те Дянков ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Прав е г-н Ангелов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 12
rumen221
преди 10 години
Гошко,Хайде да си говорим с цифри:- 550 мил. отиват за ВЕИ, които... ГЕРБ ни натрапи- 260 мил. отиват за неплатени от държава и общини, но извършени от бизнеса дейности- 200 мил. влизат в държавния резерв- 40 мил. са за социални дейности...А, да. Да се върне през август 800 мил. заем взет от ГЕРБ с лихва 24%...!!!Извод:- За кражбите на ГЕРБ ще се платят - 1 810 мил.!- За гладните - 40 мил....!!!Ех, Гошко, Гошко..., момче просто....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още