IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК прекрати процедурата по договаряне на медицински изделия

До края на август трябва да бъде изработена нова методика

17:51 | 29.07.13 г.
НЗОК прекрати процедурата по договаряне на медицински изделия

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е взел решение за прекратяване на процедурата по договаряне на стойността, до която се заплащат медицинските изделия в болничната и извънболничната медицинска помощ, съобщават от касата.

На този краен етап от провеждане на процедурата не е възможно отменяне или изменяне само на отделни текстове от методиката за договаряне, каквито препоръки имаше от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), пише в мотивите към решението.

От здравната каса са отчели и обстоятелството, че липсата на възможност за доплащане нарушава правото на пациента да ползва сумата, определена като пределна за съответната група изделия.

С прекратяването на процедурата се избягва и възможността да се образува ново производство пред КЗК и обжалване пред Върховния административен съд.

До 31 август трябва да бъде изработена нова методика за договаряне на медицинските изделия.

Припомняме, че спорната методика предвиждаше начин на заплащане на консумативи, като касата покрива най-евтиното изделие в група. Пациентът обаче няма право да доплаща за по-скъпо, а вместо това трябваше да покрие цялата сума, ако избере по-скъпо изделие.

Пациентските организации алармираха, че методиката дискриминира хората с по-ниски доходи.

Производителите и търговците на медицински изделия подадоха жалба в Комисията за защита на конкуренцията и тя постанови, че касата трябва да промени условията за договаряне на медицински изделия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още