IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилва се песимизмът на потребителите за икономиката на страната

Спад на потребителското доверие с 2,1 пункта отчете статистиката за юли

12:22 | 06.08.13 г.
Засилва се песимизмът на потребителите за икономиката на страната

Песимистични нагласи на потребителите за икономическата ситуация в страната през следващите 12 месеца регистрира Националният статистически институт (НСИ) през юли. Балансовите показатели намаляват с 1,8 пункта за хората, живеещи в градовете, и със 7,4 пункта за живеещите в селата.

Като цяло индексът на потребителското доверие намалява с 2,1 пункта спрямо нивото си отпреди три месеца, като това се дължи на пониженото доверие на населението както в градовете (-1,5 пункта), така и в селата (-4 пункта).

Картината се различава от статистиката, изнесена преди няколко дни по отношение на бизнес климата в страната. Данните от анкетите на мениджърите в различни области на икономиката са категорични - по-оптимистичните очаквания в промишлеността и търговията на дребно повишиха индекса с 1,4 пункта спрямо нивото през юни.

Потребителите обаче не споделят този оптимизъм и изразяват опасения от нови съкращения на трудовия пазар през следващите 12 месеца. В същото време се наблюдава намаление на песимизма в оценките за промени във финансовото положение на домакинствата през последните месеци. Очакванията за следващите 12 месеца обаче са по-неблагоприятни.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца също са по-умерени в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано, в резултат на което балансовият показател се понижава с 11,1 пункта. Инфлационните очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

Анкетата на НСИ отчита единствено леко подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба (от 2,8 пункта), както и в намеренията на потребителите да извършват такива разходи през следващите 12 месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още