IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Абаджиев: КФН има достатъчно механизми да провери купувача на ПОК „Доверие"

Интересът към сектора на пенсионното осигуряване е положителен знак за развитието на бизнеса, отбеляза председателят на БАДДПО

10:49 | 09.08.13 г. 1
Н. Абаджиев: КФН има достатъчно механизми да провери купувача на ПОК „Доверие"

Комисията за финансов надзор има достатъчно механизми и възможност да провери купувача  на ПОК „Доверие“, коментира в ефира на Bulgaria on air председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев.

Той подчерта, че сделката за най-голямото пенсионно-осигурително дружество все още не е факт, но липсата на прозрачност и неяснотите около компанията United Capital будят притеснения.

От друга страна интересът за сделка по придобиване в сектора е показателен, че бизнесът се развива успешно, отбеляза Абаджиев и посочи за пример ING и Allianz.

Абаджиев допълни, че има трайни тенденции за подобряване на състоянието на сектора. Той се позова на изнесените преди дни данни от Комисията за финансов надзор, според които към второто тримесечие на 2013 г. средната доходност на пенсионните фондове е около 3,2% на годишна база при отрицателна преди това.

Абаджиев допълни още, че частните пенсионни фондове управляват спестявания за около 6,2 милиарда лева.

Председателят на БАДДПО коментира и състоянието на пенсионната система у нас. Според него решенията в областта не бива да се взимат бързо.

„Пенсионната система трябва да е предвидима. Хората трябва от рано да знаят как ще се пенсионират, при какви условия, каква пенсия ще получават и т.н.“, коментира Абаджиев.

Той уточни, че експертите настояват проблемите, и най-вече свързаните с втория и третия стълб на пенсионното осигуряване, да не бъдат решавани на парче.

По думите му най-важните проблеми, които предстои да бъдат решени, са тези за разплащането на пенсиите от универсалните фондове, за дейността на мултифондовете и събираемостта на вноските.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
sonka.74
преди 10 години
Вярно, че ако иска КФН може да провери купувача на ПОК Доверие. Но дали предстедателят Мавродиев има волята да защити интереситер ан българските пенсионери? Защото в изказванията си досега защитава само офшорния бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още