IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е официалният купувач на ПОК "Доверие"

От United Capital заявяват, че за продажбата на дружеството официално е съобщено на властите в Австрия

18:06 | 17.07.13 г. 1
Кой е официалният купувач на ПОК "Доверие"

Сделката за продажбата на пенсионното дружество „Доверие“ предизвика множество коментари, сред които и относно собствеността на купувача – регистрираната в офшорна зона компания United Capital PLC.

От компанията реагираха с официално писмо до българските медии, в което съобщават, че са холдингово дружество, занимаващо се с финансови услуги, ситуирано във Великобритания и е с широк спектър от международни интереси.

Международният състав на United Capital включва борд на директорите в широк спектър от физически лица от САЩ и Австрия. Председател на борда на директорите на дружеството е Дебора Стърман, а сред основните инвеститори в компанията е членът на надзорния съвет на ИнвестБанк Русия Сергей Мастюгин.

В своята оперативна дейност компанията е получила и одобрение от регулаторен орган в страна от ЕС като основен акционер в застрахователна компания, заявяват в позицията си от United Capital.

Активите на дружеството включват участие в застрахователни компании, фондове за недвижими имоти, банки и индустриални активи в няколко държави.

„United Capital PLC управлява активи за повече от 2 милиарда евро. Към настоящия момент е в процедура за публично предлагане на акции без обвързване с офшорни капитали“, се казва още в позицията, разпространена от „София Прес“.

United Capital са уведомили австрийските власти за сделката

Съгласно клаузите за конфиденциалност в договора и считано от днес, 17 юли 2013 година, сделката за покупката на пенсионното дружество е вписана нотариално съгласно законодателството на Австрия. От страна на Vienna Insurance Group официалното е предоставена и документална информация за бъдещото реализиране на дялово инвестиране в ПОК „Доверие”, допълват още от компанията.

Припомняме, че по-рано днес председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев съобщи пред парламента, че в комисията няма официално уведомление за сделката. Той отказа да прави оценка на базата на медийните публикации по темата. 

От изявлението на купувача става ясно, че документацията вече се подготвя и ще бъде представена на регулаторите и у нас. 

Капиталът по сделката се осигурява изцяло чрез нейните акционери, съгласно изискванията на регулаторните органи във Великобритания и България.

След приключване на процедурите от регулаторните органи ще бъде представен официално на българските медии и общественост новият оперативен план за присъствието на дружеството в България, обещават още от United Capital. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
jelenski
преди 10 години
Мавродиев иска да прекара пенсиите на българските граждани през офшорки, както прал на времето парите на мафиотите? не мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още