IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст от 0,2% записва българската икономика за второто тримесечие

Експресните данни на НСИ показват, че в номинално изражение БВП на страната надхвърля 19,3 млрд. лева през периода април - юни

11:49 | 14.08.13 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръст от 0,2% записва българската икономика за второто тримесечие

През второто тримесечие българската икономика е нараснала с 0,2% спрямо същия период на миналата година, показаха експертните оценки на Националния статистически институт. Спрямо първите три месеца на годината обаче ръстът на брутния вътрешен продукт се забавя с 0,1 на сто.

Данните на НСИ сочат, че в номинално изражение БВП на страната ни през второто тримесечие достига 19,3 млрд. лева. Реализираната добавена стойност е 16,6 млрд. лева, като най-голям дял формира секторът на услугите (61,2%), следван от индустрията (32,9%) и аграрният сектор (почти 6 на сто).

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление – 81,2%, което в стойностно изражение възлиза на 15,6 млрд. лева.

НСИ допълва, че по отношение на компонентите на крайното потребление спрямо миналата година има ръст на колективното потребление в рамките на 1,9 на сто. Износът на стоки и услуги се увеличава с 2,2%, а вносът на стоки и услуги – с 1,1%.

Припомняме, че очакванията на бившия финансов министър Симеон Дянков бяха за ръст на икономиката в рамките на 1,9 на сто през тази година. Той прогнозира ускоряване на растежа през втората половина на годината, което е свързано с очакваното подобряване на икономическата ситуация в Европа.

Служебният финансов министър Калин Христов обаче оряза тази прогноза. Според изготвените документи от финансовото министерство през 2013 година България ще запише ръст на БВП в рамките на 1 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 1
Protokol
преди 10 години
"Спри сега всички пари за тяхи ще видиш 1000% скок на престъпленията. Това ли искаш? Да не можеш да излезеш на улицата без да те оберат или пребият."По голяма простотия не бях чел. По твоята логика трябва да отменим целия наказателен кодекс - за да не дразним престъпниците ? Трябва да се направи нещо елементарно - всеки който е хванат за "битова престъпност" да минава през бързо съдебно производство. След това няколко варианта за намаляване на присъдата - тухларни, кариери ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
mathematician
преди 10 години
Коментирам данните от вчера от Агенцията по заетостта.Равнището на безработицата през юли е 10,8%, с 0,1 процентни пункта по-високо от месец юни.http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bezraboticata-prez-iuli-e-bila-108,155957/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
"Лекото повишение в безработицата за юли си е точно следствие на "кадровата грешка" с Пеевски. Юли и август са най-силните месеци по Черноморието и обикновено има подобрение."Данните, които излязоха днес от НСИ са за второ тримесечие, т.е. до юни включително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 2
mathematician
преди 10 години
Новите тройни назначиха Пеевски и изядоха цялото доверие на населението за 15 минути.Лекото повишение в безработицата за юли си е точно следствие на "кадровата грешка" с Пеевски. Юли и август са най-силните месеци по Черноморието и обикновено има подобрение.Повечето дето мислеха да развиват/разширяват бизнес - задържат в момента. Същото е и с потребителите - отлагат покупки/ремонти за по-добри времена.Сега ще чакаме данните за потреблението и депозитите. Те ще покажат накъде ще ходим. Дали ще се разчита на някакво вътрешно потребление или ще чакаме само на износа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 14
vzhekoff
преди 10 години
Много се кефя на простотиите на герберастите. Когато бяха на власт, през цялото време им беше виновна тройната. Сега виждаме плодовете от тяхното управление и от великия финансист Дянков, и о чудо - оказва се, че за второто тримесечие ВЕЧЕ е виновно новото правителство, което обаче към този момент даже не е застъпило :) Отговорен персонално за второто тримесечие е Плевнелиев и служебния кабинет, а косвено - цялата *** дянкова политика. Питам тук защитниците му - защо корифеят Дянков бе изгонен предсрочно от поста ? Защо не му излезе бюджета още февруари ? Защо махнаха великия финансист и сложиха филолог на негово място (който впрочем дори не успя да застъпи). Ето това са плодовете - свършиха парите в резерва, Дянковчето си отиде да си "чете лекции" (кой ли пък му ги слуша ?), а ние останахме да сърбаме попарата... Това е резултатът от герберството във финансите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
Протестите през зимата са свързани с предишното управление, както сегашните протести - със сегашното правителство. Кой каквото си е надробил, това ще сърба.Да видим дали добрата реколта и по-добрите на някои водещи икономики ще ни помогнат за трето тримесечие.Честно казано, се надявах на по-добри данни, но това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
Bosco
преди 10 години
Изказът: "...........Спрямо първите три месеца на годината обаче ръстът на брутния вътрешен продукт се забавя с 0,1 на сто...." не е много точен, май - не се забавя ръстът, а просто отрицантелен - имаме спад.. Щом всичко е консумация, стига сваляне на цените да имана комуналните (каквото имаше) за това. Отделно К1 е по-добър от К2 за туризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 10 години
А протестите от зимата и служебното правителство и новата тройна тях що не ги взимаш - 3 месеца нестабилност това няма как да не се проявят в БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 3
alexx
преди 10 години
Новите тройни са власт от края на второ тримесечие и няма как да имат отношение към данните. Какви ще натворят, ще им гледаме сеира тепърва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 7
alexx
преди 10 години
За съжаление, политиката на предишното редовно правителство е в основата на лошите данни за второ тримесечие. Безработицата също е в тревожно състояние.Румънците правят ръст от 1,7%. А Дянков разправяше как утре ги настигаме и ги минаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още