IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на касата с идея за централно договаряне на лекарствата за болниците

Подобна стъпка не трябва да се допуска, смятат пациентски организации

09:04 | 25.08.13 г.
Шефът на касата с идея за централно договаряне на лекарствата за болниците

Вероятно новият управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова ще поиска в началото на новия политически сезон да се обсъди вариант за връщане на централизирания механизъм при договаряне на цените на лекарствата за болниците, но от здравната каса, научи Investor.bg.

Според Тодорова сегашният механизъм на договаряне, при който всяка болница организира търговете за медикаментите, води до изкривяване на пазара и до различни цени в отделните болници за едно и също лекарство. За да се уеднаквят стойностите на медикаментите, трябва те да се договарят централно, смята шефът на касата, а не както е в момента.

Ако подобно предложение бъде прокарано, касата ще получи правото да договаря лекарствата с фирмите доставчици. Тодорова се аргументира и с възможността така да се предлагат по-големи отстъпки за количества.

От Националната пациентска организация са категорично против връщането към централизиран механизъм на заплащане. Всяка форма на централизация води до лимитиране на броя на пациентите, които имат достъп до медикаментите, ограничава лекарите при предписването и води до корупционни практики, смята председателят на пациентската асоциация д-р Станимир Хасърджиев.

Той посочи, че настоящият вариант не е оптимален, но е стъпка в правилна посока към европейските и световни практики, при които се изработват договори с гарантирани обеми на медикаментите, фиксирани ангажименти от самите фармацевтични компании при предлагане на преференциални условия.

„Подобни централизирани модели са отживели и присъщи на бившите съветски републики, към които не бива да се връщаме“, категоричен е Хасърджиев.

До 2011 година лекарствата за скъпоструващо лечение се договаряха централно от Министерството на здравеопазването, след което беше предприето децентрализиране на търга с цел да се осигури по-бърз и гъвкав достъп на пациентите до тези медикаменти. От началото на 2011 година заплащането им премина от министерството към касата, но самите търгове се провеждат от всяка отделна болница.

Фирмите обаче не са в позиция да предлагат отстъпки и така се получава разлика в цените на лекарствата в различните лечебни заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още