IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавна намеса ще насърчава туризма

Пряко участие на държавата трябва да помогне на сектора, смята вицепремиерът Даниела Бобева

12:59 | 24.08.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Държавна намеса ще насърчава туризма

Правителството предвижда пряко участие на държавата и активна политика за привличане на туристи в България, договаряне с чуждестранни агенции, излизане на нови пазари за търсене на туристи, решаване на неотложните проблеми в туристическия бранш, заяви в Габрово пред журналисти вицепремиерът Даниела Бобева, която е на работно посещение в града и участва в две срещи - с представители на местния бизнес и на туристически асоциации.

Пред Бобева представителите на туристическия бранш са поставили проблема, че най-трудно в този бизнес оцеляват къщите за гости, както и селският туризъм.

Контролът и санкциите върху малкия бизнес в този бранш били непосилни, обясни Бобева и допълни, че тези проблеми ще се решават с предимство от правителството, предава БТА.

Според вицепремиера срещите са я накарали да определи като един от приоритетите в туристическия бранш именно селския туризъм.

Част от стратегията за добро развитие на туризма е обвързване на различните обекти в един регион в общ интегриран продукт, смята Бобева. По думите й изкупуването на селскостопанската продукция от български производители трябва да се насърчава, допълва БТА.

Междувременно данни на Евростат показаха, че България е на четвърто място в Европейския съюз по ръст на зимния туризъм. Повишението е с 4,7 на сто и над 3,3 милиона нощувки за миналия сезон на годишна база. Зад страната ни остават държави с доказани туристически традиции през зимата като Латвия, Норвегия, Дания, Чехия и Полша. Според статистиката за България най-силен е бил месец февруари с близо 33 на сто заетост на местата в зимните курорти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
ivan4o555
преди 10 години
До 1Джими, напразно се надяваш, ,бсп е крайно дясна партия!Ти искаш те да национализират себе си, собствените си хотели!?Запомни, в бизнеса над 100, 000 лева няма случайни хора, всички са от червените!Това за което си мечтаеш никога няма да стане, оставаш си само с мечти и сънища!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
zhelevroman
преди 10 години
Държавата само отглежда тези мрънкащи деца имам предвид хотелиерите, давайки им облаги 9% ДДС, което респективно повишава тяхната печалба и на фона на това е резултатът едни от най-ниските средни заплати е именно в този сектор. Всичко това ме навежда на мисълта, че проблемът не е в държавата а бизнесмените, които се занимават в този сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
zhelevroman
преди 10 години
Това което държавата би могла да направи е една модерна инфраструктура с достъп до нея от всички лица, визирам най вече "трудно подвижните" майки с детски колички.На практика е невъзможно да отидеш на плажа с детска количка, което само по себе си е предпоставка за ограничение на представителите на тази категория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 10 години
Живея близо до Слънчев бряг и не познавам бизнесмен от туризма който да си е плащал почтено данъците. Любимия им лаф е:"Че аз ако бях плащал ДДС този хотел нямаше да го има." Но още по-лошото е , че туризмът развращава и най-вече младите хора. А там загубите са колосални и не могат да се сравнят с мижавите доходи които той носи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
deBill
преди 10 години
Два пъти фалира соца .Още вземаме заеми да изплащаме дълговете на бай тошо и още има зомбирани да призовават за национализации. Не национализации а съсредоточаване в прибиране на данъците и трябва на тази държава особено от туризма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 16
Jimmy
преди 10 години
Време е да се национализират хотелите и държавата да си влезе в собствеността, за да може от приходите в туризма да имат полза всички българи, а не само частиците-капиталисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още