IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозен ценови спад се отчита при сделките със зърнени култури

Брокери сочат за пореден път като водещ фактор високите добиви от тазгодишната реколта

16:22 | 30.08.13 г.
Сериозен ценови спад се отчита при сделките със зърнени култури

Сериозен ценови спад в търговията със зърнени култури се наблюдава в края на седмицата. На Софийската стокова борса е реализирана сделка за хлебна пшеница на цена 252 лв./т без ДДС, съобщават от ССБ. При сделка за фуражна пшеница цената е била 220 лв./т без ДДС.

Производителите предлагат царевица за 300 лв./т без ДДС и маслодаен слънчоглед за 800 лв./т без ДДС, но не са реализирани сделки.

За ценови спад в края на август информират и от Пловдивска стокова борса. В коментар за 35-ата редовна търговска сесия се посочва, че котировките „купува” и „продава” на зърнения пазар са на изключително ниски нива.

Купувачите предлагат за пшеницата 240 – 250 лв./т без ДДС, което е понижение от 79% спрямо ситуацията преди 12 месеца. Най-ниската котировка „продава” е 300 лв./т., или с 49,33 % по-малко в сравнение с миналата година, когато сделките с пшеница са били на ниво 448 лв./т без ДДС.

Подобен е и ценовият спад при царевицата. Намалението в котировката „продава” спрямо миналогодишната е с 13,33% до 300 лв./т, а при котировката „купува” сривът достига 55% - 220 лв./т.

Най-сериозен е ценовият спад при слънчогледа. Докато преди 12 месеца сделките са сключвани на ниво 913 – 923 лв./т, то сега котировката „продава” е 550 лв./т (намаление с 67,82%), а спадът при котиравката „купува” достига 96% - 470 лв./т.

Брокерите сравняват ситуацията с 2010 г., когато цените също са били на ниско ниво заради високите реколти.

Световното производство на пшеница

Световното производство на пшеница надмина рекордните 705 млн. тона и ръстът спрямо миналогодишната реколта е 7,62 %. Сходен е и ръстът на добивите в ЕС. Очакваната реколта от суровината е 134,2 млн. тона, или с 6,93% повече спрямо миналата година.

Ръстът при царевицата достигна 14,79% до 65,2 млн. тона. Подобна е и ситуацията отвъд океана, където котировките на борсата в Чикаго реагираха с низходящ тренд спрямо миналогодишната реколта.

Реколтата в България

В България тазгодишната реколта от пшеница е със 7,9% по-висока спрямо миналогодишната и достигна 4,67 млн. тона. При вътрешно потребление от около 2 млн. тона се очертава излишък от около 3 млн. тона, ако прибавим и миналогодишните остатъци от зърно.

Очаквана реколта от царевица е с 56% по-висока спрямо миналогодишната и прогнозният добив достига 2,5 млн. тона. При вътрешно потребление от около 900 хил. т. и при тази суровина се очертава излишък от около 1,6 млн. тона.

Към момента не е ясно количеството реколта от слънчоглед, но при всички случаи тя ще бъде около нивото на миналогодишната (1,362 млн. тона) и при вътрешно потребление от около 500 хил. т. също се очертава приличен излишък. В коментара от Пловдив се посочва, че външните и вътрешни фактори с посочените излишъци оказват сериозно въздействие върху низходящия ценови тренд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още