IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ отчете дефлация за август от 0,6% на месечна и 0,7% на годишна база

Най-съществено намаление на цените спрямо юли има при облеклото и хранителни продукти, сочат данните на НСИ

12:02 | 12.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
НСИ отчете дефлация за август от 0,6% на месечна и 0,7% на годишна база

Националният статистически институт отчете дефлация* от 0,6 на сто за август спрямо юли. На годишна база към август 2013 година също е отчетена дефлация от 0,7 на сто, съобщават от НСИ.

През август спрямо предходния месец цените на стоките и услугите са се повишили най-много за транспорт - с 1,5%, за жилищно обзавеждане и домакински уреди - с 1,1%. Намаление има при наеми и ремонти, вода, електроенергия, газ и други горива - с 2,1% и облекло и обувки - намаление с 2,7%. Статистиката регистрира понижение и при хранителни продукти и безалкохолни напитки - с 0,8%.

През август най-голямо понижение е имало при цените на брашно - с 1,2%, хляб - с 0,6%, месо от домашни птици - с 0,3%, дини и пъпеши - с 14,4%, ябълки - с 8,4%, картофи - с 14%. На месечна база най-много са се повишили цените на сирене - с 1,1%, цитрусови и южни плодове - с 6, 6%,свинско месо – 1,9%.

При нехранителните стоки и услуги са се понижили цените на: облекло и обувки - съответно с 2,3 и 3,7%, електроенергия - с 4,3%, дърва за отопление - с 1,2%. Регистрирано е увеличение при: течни горива за битови нужди - с 0,8%, газообразни горива за битови нужди - с 2,9%, дизелово гориво - с 1,6%, автомобилен бензин А98Н - с 1,2%, автомобилен бензин А95Н - с 2%, газ пропан-бутан - с 5,8%.

През август цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти остават на равнището от предходния месец.

* Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още