IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител отчетоха намаление от 1,8% през юли

Данните на НСИ обаче показват повишаване от над 4% на цените на производителите на храни и напитки

11:46 | 30.08.13 г.
Цените на производител отчетоха намаление от 1,8% през юли

Общият индекс на цените на производител* отчита спад от 1,8%, показаха годишните данни на Националния статистически институт за юли. В основата на този спад е намалението на цените на производител в преработващата промишленост – с 0,3%.

Статистиката показва намаление при производството на автомобилите, ремаркетата и полуремаркетата (4,6%), както и при производството на основни метали ( 4,4%). Увеличение обаче има при цените на производител на напитки (4,2%), както и на храните – с 4,1%

На месечна база общият индекс на цените на производител през юли няма промяна.  По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2,1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,3%. В преработващата промишленост е отчетено увеличение с 0,2%

По-съществено е намалението на цените в преработващата промишленост при производството на основни метали - с 2,5%, при производството на химични продукти - с 2,4%, и при производството на хранителни продукти - с 0,5%, а увеличение е отчетено при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0,6%, и при производството на превозни средства, без  автомобили - с 0,4%.

Измененията на индексът на цените на производител на вътрешния пазар следват тези на общия – намаление с 1,8% на годишна база и без промяна на месечна база. Спрямо юни 2013 година има намаление на цените в добивната промишленост (0,2%) и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%.

В преработващата промишленост е отчетено увеличение, макар и с минималните  0,1%. В този сектор намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на химични продукти - с 5%, при производството на облекло - с 1,2%, и при производството на хранителни продукти - с 0,5%. Увеличение е отчетено при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0,6%.

На годишна база цените не се променят в преработващата промишленост, докато значително намаление е отчетено в добивната промишленост - с 12,2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,4%.

Най-значимо е увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо юли 2012 година при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм- с 11,6%, както и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6,8%. При производството на хранителни продукти увеличението е от 4,3%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 6,8%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2,3%, и при производството на химични продукти - с 2%.

* Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още