IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство се свива с 4,4% през юни

Светъл лъч е производството на автомобили и ремаркета, отбелязващо ръст от 25% спрямо миналата година

11:37 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишленото производство се свива с 4,4% през юни

Индексът на промишленото производство записа спад от 4,4% през юни, показват календарно изгладените годишни данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо данните за май 2013 година индексът се покачва с 0,8 на сто.

Спрямо юни 2012 година добивната промишленост отчита спад от почти 12 на сто, а преработващата – с 4,5%. Понижението е в резултат от срива в производството на превозни средства (без автомобили) – секторът се свива с малко над 50 на сто. С 32,6% пък намалява производството на изделия от обработени кожи без косъм, а при тютюневите изделия понижението е в рамките на 17 на сто.

Данните на НСИ обаче показват, че спрямо миналата година с почти 25% се увеличава производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета. Производството на текстил и текстилни изделия (без облекло) се увеличава със 17%.

Месечните изменения се дължат основно на добивната промишленост, която записва ръст от 5,4% спрямо май. С 2,2% се увеличават производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и газ, а преработватщата промишленост отчете ръст от 0,2 на сто, допълват от НСИ.

По-значително увеличение отчитат производствата на превозни средства  - с малко над 12%, както и при производството на метални изделия (без машини и оборудване) – с 10,8%. Производството на храни се увеличава със 7,8 на сто. В същото време обаче с 12,5% намалява производството на компютърна и комуникационна техника и оптични продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още