IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на промишленото производство отчете НСИ

Основната причина за свиването през май е лошото представяне на преработващата промишленост

11:39 | 08.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спад на промишленото производство отчете НСИ

Значителен спад на промишленото производство показват предварителните проучвания на Националния статистически институт за май. Сезонно изгладените данни показват понижение от 2,7 на сто на месечна база. Спрямо май 2012 година промишленото производство се забавя с 6%.

Месечни изменения

Основната причина за свиването на промишлеността през май е лошото представяне на преработващата промишленост – спад от 4,1%. В същото време обаче при производството на електрическа и топлоенергия и газ има увеличение от 3,9 на сто. Ръст от 1,9% има и в добивната промишленост.

По сектори, в преработващата промишленост, основното намаление се пада на производството на превозни средства (без автомобили) (с 25,6%) и на тютюневи изделия (-14,4%).

Производството на хранителни продукти също се забавя на месечна база, като спадът е в рамките на 4,2%. Увеличение обаче има при производството на напитки - със 7,2%. 

Годишни изменения

На годишна база преработващата промишленост записва по ограничен спад – с 5,6%. Добивната промишленост обаче се свива с 14,3%. Спрямо миналата година с 36,6% се намалява производството на превозни средства (без автомобили). Производството на електрически съоръжения намалява с 16%, а на химически продукти – с 13,4%.

Увеличава се обаче производството на текстилни изделия (с 19%), както и на лекарствените продукти (с 13,8%). Производството на напитки се увеличава с 11,3%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Есхил
преди 10 години
Би било чудо , ако " не гражданите" продължим да работим , докато богоизбраният ни "граждански елит" протестира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още