IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлеността с разнопосочни данни за развитието си през април

С 1/3 се повишава производството на тютюневи изделия спрямо миналия април, показаха данните на статистиката

12:07 | 07.06.13 г.
Промишлеността с разнопосочни данни за развитието си през април

Нееднозначни данни за развитието на промишленото производство през април публикува Националния статистически институт (НСИ).  Според сезонно изгладените данни индексът има ръст от 1,1% на месечна база. В същото време календарно изгладените данни за месеца показват понижение от 1,3% спрямо април миналата година.

Най-съществени месечни изменения отчита преработващата промишленост, записала ръст от 2,9%. В добивната промишленост увеличението е от 0,6 на сто. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ обаче спадът е от 6,8 на сто.

По отношение на преработващата промишленост има ръст от почти 19% на производството на превозни средства (без автомобили), отичат НСИ. Производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти се повишава с 15,1 на сто.

На годишна база преработващата промишленост също отчита ръст (1,6%). Най-значимите изменения обаче са по отношение на производството на тютюневи изделия – почти 33%. Този сектор запазва ръста си от март - тогава производството на тютюневи изделия също беше на едно от челните позиции с увеличение от над 16 на сто. 

При производството на превозни средства пък е записано намаление в рамките на 28,9 на сто. Сравнението с предходния месец показва, че производството забавя спада си. През март НСИ отчете понижение от близо 46% по отношение на производството на превозни средства (без автомобили). 

През април най-големият спад е отчетен в добивната промишленост – 13,2%, докато производството на електрическа и топлоенергия и газ намалява с 2,6 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още