IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Danone продаде производствените си мощности в България на Schreiber foods

Френската компания продаде и звената си в Чехия и Португалия. Стойността на сделката не е ясна

13:58 | 12.09.13 г. 5
<p>
	Danone продава и производството си в Чехия и Португалия Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Danone продава и производството си в Чехия и Португалия Снимка: Ройтерс

Американският производител на млечни продукти Schreiber foods вече ще произвежда продуктите на френската група Danone, предназначени за България, Чехия и Португалия. Вчера Данон Сердика обяви решението си да прехвърли собствеността на производствените си мощности в София на Schreiber Foods, който е и нейн дългогодишен партньор, казва се в официално прессъобщение на компанията.

Schreiber Foods е производител, специализиран в ко-производство и собствени марки (така наречените private labels), който има амбицията да внедри своите високи стандарти на производство и индустриално ноу-хау и в Европа, съобщават от Danone.

"Това е глобално решение, което включва прехвърляне на собствеността на производствените мощности на Данон още в Чехия и Португалия и е директно свързано със стратегията на Danone да осигури устойчив растеж. Компанията цели да увеличи конкурентноспособността си и да оптимизира производствените си капацитети и разходи, имайки предвид спада на пазарите в Европа".Така коментира сделката Цветелина Георгиева, член на борда на директорите на Danone и Мениджър комуникации в компанията пред Investor.bg.

Повече информация за финансовите параметри на продажбата не бе дадена. От компанията уточниха, че не могат да предоставят информация за условията на общата транзакция, тъй като "касае сделка, която е обвързана с няколко държави".

На този етап от компанията нямат информация кога сделката ще бъде изцяло финализирана.

"Сделката трябва да бъде одобрена от съответните регулаторни органи в страните. Ние не можем да се ангажираме с конкретен срок за сделката, защото наистина първо трябва да получим разрешението на регулаторните органи в Чехия и Португалия. Сроковете на регулаторите в различните държави съответно са различни", заяви Георгиева.

Бъдещето

Сделката предвижда трансфер само на производствените мощности в София на Schrieber Foods. Ще бъдат запазени всички работни места във фабриката и ще се гарантира продължение на производството на продукти за Данон във фабриката в София.

Според мениджмънта на френската компания сделката ще донесе нови възможности за местните й партньори и доставчици, като например фермерите. "Нашият партньор Schrieber Foods ще продължи да произвежда продукти за Данон във фабриката в София разчитайки на доставка на сурово мляко от фермите, с които Danone по принцип работи. Schreiber Foods идва в Европа с намерение да развива дейност на континента в дългосрочен план.  Имайки предвид техния опит ние сме убедени, че те ще успеят да развият бизнес в България с пълен потенциал", допълва Георгиева.

От Danone обещават плавен трансфер, който няма да попречи на работниците в производствените звена в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 1
THE TRADER
преди 10 години
Тия и нацяло да се изнесат от България ще е най-добре! Такава заблуда на хората, такива ***, рекламирани като едва ли не гена на растежа, айде сектир! От нищо нещо не се прави, но няма регулации, да ги подведат за заблуждаващи реклами и да ги изхвърлят от тук, като мръсни ***! Дошли от на майната си да ми правят кисело мляко тук, в България... Не, благодаря!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
deant
преди 10 години
За жалост, ще стават все по малко:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Данон произвеждат продукти, които са нищо в сравнение с качествата на българските млечни продукти по БДС.Френските закваски и млека не струват. Не понасям продукти забъркани с протеини на прах и вода, които се обявяват за пресни или кисели млека. За жалост след 2007-*** година почти цялото прясно мляко продавано в търговската мрежа в България се произвежда от мляко на прах и вода и в това нещо Данон имаше много голям принос. Добре че все още се намират българи с крави по селата та да мога всяка седмица да давам на децата истински млечни продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
space-man
преди 10 години
Като се има на предвид каква е трайността на "млечните деликатеси" които бъркат, няма проблем да ги правят в Румъния и да заливат пазара в България. Все пак ние сме само едни консуматори за всички инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
Ironhorse
преди 10 години
Данон прави както Бриколажа преди кризата.За незнаещите. веригата Бриколаж продаде всички свои магазини и подписа договор за наем за 10 години.Въпросът е дали Данон се изтеглят по "налъми" от нашия пазар.Сещам се за още един христоматиен пример.Точно преди кризата групата американ стандарт продаде всички свои заводи за санитарна керамика и арматура по Света.Тогава повечето хора ги мислеха за луди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още