IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: Прекаляваме с акцентирането върху еврофондовете

В условия на ниска заетост увеличението на минималната работна заплата означава да принудиш фирмите да уволняват, твърди бившият заместник-финансов министър

22:51 | 12.09.13 г. 1
Л. Дацов: Прекаляваме с акцентирането върху еврофондовете

„Прекаляваме с акцентирането върху еврофондовете, защото те са една малка част от публичните финанси, допълват националните приоритети и служат за по-доброто им реализиране, но не могат да бъдат основа на финансирането“, каза в ефира на Bulgaria On Air бившият заместник-финансов министър Любомир Дацов.

Според него фискалната стабилност "не се бие" като понятие с правенето на реформи, както се опитват да твърдят управляващите.

„Не можеш да правиш реформи без да имаш фискална стабилност, защото тогава нещата се случват на много по-висока цена. Ако премиерът Пламен Орешарски има намерение да постави акцента върху правенето на структурни реформи, едно такова нещо може да бъде приветствано“, уточни още финансистът.

По думите му, ако нещо куца в България, то това са неефективните публични системи, които имат проблем със самия модел, по който са изградени. „Говоря за всичко - от образованието до съда. За съжаление стъпките, които се предприемат, по-скоро изпращат негативни сигнали. Отмяната на делегираните бюджети не е решение и ако някой смята, че те са изиграли ролята си, значи няма понятие какво се случва в системата“, каза бившият заместник-финансов министър.

"Състоянието на дефлация е опасно, то показва, че има значителни структурни проблеми в икономиката, по-конкретно в потреблението. Бюджет 2014 ще трябва да направи един много сериозен избор – дали ще се насочат средства за растеж или за социални програми. Второто ще окаже огромен натиск върху хазната, без да има шанс да бъдат осигурени пари за инвестиции. Управляващите ще трябва да удържат на подобен натиск“, каза още Любомир Дацов.

Той допълни, че в условия на ниска заетост увеличението на минималната работна заплата означава "да упражниш натиск върху фирмите да изгонят повече хора на улицата".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 4
data
преди 10 години
Тоя път Дацов е обективен . Адмирации .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още