IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 септември

07:48 | 16.09.13 г.
Преглед на печата за 16 септември

3TS ще инвестира още 103 млн. евро в региона и България

в. Капитал Daily

Ако сте технологична компания, която е в така наречената фаза на растеж, за вас има добри новини на хоризонта. Още 103 млн. евро рисков капитал се насочват към компании в Централна и Източна Европа. 3TS Capital Partners e готов с четвъртия си фонд за дялови инвестиции - TCEE Фонд III. Така общата сума, която управлява компанията, набъбва до 300 млн. евро, съобщиха от 3TS миналата седмица.

Новият фонд ще се фокусира върху динамично развиващи се компании. Той ще инвестира и във фазата на развитие на фирмите директно след тази, върху която са фокусирани LAUNCHub и Eleven - начална фаза. Така може да се окаже шанс и за много от проектите в портфейлите на двата фонда, които правят дялови инвестиции в стартиращи компании.

Пазарът на корпоративни облигации е практически затворен

в. Капитал Daily

За година и половина до средата на 2013 г. на Българската фондова борса 20 дружества са пласирали облигации за над 300 млн. лв. Числото не звучи никак пренебрежимо и дори и сравнено с годините на бум на пазара до 2007 г., не показва драстичен спад.

Реалността обаче е друга. Пазарът е практически затворен за компаниите, които търсят алтернативи на банковия кредит, а голямото число се дължи на малко на брой предварително договорени (често и в рамките на една група) емисии. Зад тях обичайно стоят няколко големи финансови групи, които прибягват до борсови облигации поради законовите ограничения за инвестиции на пенсиони и взаимни фондове, които имат право да влагат много малка част от активите си в инструменти, които не се търгуват публично. А част са преструктирани кредити с цел да се извадят от баланса на банка - например близо ¼ от тази сума се дължи на "НУРТС България", което чрез емисията си за 40 млн. евро покри кредит към свързаната с дружеството Корпоративна търговска банка.

КЗК отмени търга за SMS- паркирането

в. Стандарт

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразна обществената поръчка за организацията на паркирането в центъра на столицата. Възложителят - Център за градска мобилност към Столична община, е създал редица "необосновани пречки за участие в процедурата", смята комисията. Една от най-явните бариери е обединяването на три различни по вид дейности, без да са разделени в обособени позиции.

Става въпрос за отпечатване и доставка на винетки за преференциално паркиране, изработване на информационната система на ЦГМ и осигуряване на SMS паркирането. Първата дейност е от компетенцията на специализирани печатници, докато другите две могат да бъдат изпълнени от софтуерни и телекомуникационни компании. Според антимонополния орган е незаконосъобразно и изискването за 3-годишен опит в трите специфични сфери на дейност. Това условие се превръща в ограничение, което принуждава участниците да търсят обединения, смята КЗК.

Предлагат спиране на аналоговия сигнал от 30 септември

в. Стандарт

В понеделник свикваме заседание на органа по цифровизация, на което заседание ще предложа дата 30 септември за преустановяване на аналоговия сигнал, каза пред журналисти в Русе заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

Предложението на Тодоров е отлагане на срока за излъчване на аналогова телевизия в България с цял месец, като първоначалните планове бяха за  1 септември. Официалното решение се очаква да реши в понеделник от т. нар. орган по цифровизацията, както по-рано днес "Стандарт" съобщи.

Отказват ни заем заради стотинки

в. Стандарт

Няколко стотинки, които дължим по банков заем, лесно могат да се превърнат в основание да ни бъде отказано финансиране от други търговски банки. Причината за това се крие в данните за кредитополучателите, които се предоставят от банките на Централния кредитен регистър (ЦКР). На практика, ако даден кредитополучател закъснее дори и с един ден да внесе месечната си погасителна вноска по теглен заем, върху сумата започват да се натрупват лихви. В случаите, когато просрочието е минимално (ден-два), лихвите възлизат на няколко стотинки. Така, когато кредитополучателят погаси с леко закъснение вноската по кредита, на негово име продължава да виси задължения от 2 стотинки, например.

Гарантиран пазар за млякото поне 6 месеца

в. Стандарт

Фермерите ще имат гарантиран пазар за произведеното от тях мляко поне за шест месеца. Това предвиждат промени в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС, който предстои да бъде гледан на второ четене в парламента. Според тях изкупвачите задължително трябва да сключат договор с производителите на мляко. Договорите трябва да са за срок поне 6 месеца, като този период може да се намали единствено с изричното съгласие на фермера. Договорите трябва да се регистрират в Разплащателната агенция до две седмици след сключването им.

Пускат на търг „блока на ужасите” в Плевен

в. Новинар

Публичен търг с тайно наддаване ще се проведе на 24 септември за станалия известен с прозвището си "блок на ужасите” на улица "Тотлебен” 33 в Плевен. Решението за търга беше взето от Общинския съвет. Имотът е с площ 2805 кв. м, които са предвидени за обществено, жилищно строителство, подземни гаражи и трафопост, заедно с построената в него през 1979 година шестнадесететажна масивна сграда със застроена площ от 418 кв. м. Първоначалната цена на сградата е 876 400 лева без ДДС и 87 640 лева депозит за участие в търга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още