IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 септември

07:55 | 20.09.13 г.
Преглед на печата за 20 септември

След 40 години - по-бедни и по-стари

в. Капитал Daily

България трябва спешно да започне реформи в ключови сектори, за да намали неблагоприятните ефекти от все по-застаряващото население. Очакванията са след около 40 години работещите хора, т.е. тези, които създават добавената стойност в икономиката, да са с 40% по-малко. Това става ясно от изготвен от Световната банка доклад, озаглавен "Смекчаване на икономическото въздействие от застаряването на населението".

В документа се посочва, че България е на път да се превърне в страната с най-рязък спад на съотношението между застаряващо и население в трудоспособна възраст, а това ще засили натиска върху икономиката и държавните финанси. Причината - делът на работещото население е ключов фактор за нивото на доходите. Ако те не растат, икономиката също няма да върви нагоре.

Новото министерство ще вдига строителния бранш на крака

в. Капитал Daily

Опитите на представители на управляващата коалиция от БСП и ДПС наред с министър Иван Данов да обяснят необходимостта от новото Министрство на инвестиционното проектиране (МИП) в деня, в който ГЕРБ внесе вот на недоверие по политиката на кабинета "Орешарски" в тази област, отново не дадоха очакваната яснота. Вместо това нараснаха въпросителните около връзката на новото ведомство с изразходването на средствата от европейските програми.

"Внесеният вот е за политиката в областта на инвестиционното проектиране, но всъщност такава политика няма", каза бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, която сега е депутат от ГЕРБ.

Теглим 700 милиона заем от немска банка

в. Стандарт

България ще изтегли 700 млн.лв. външен заем, съобщи в кулоарите на парламента финансовият министър Петър Чобанов. Той е в рамките на допълнителния дълг от 1 млрд. лв., който хазната може да пусне след актуализацията на бюджета за тази година.

Заемът ще бъде набран от немска банка под формата на синтетични облигации. За останалите 300 млн. лв. ще бъдат пласирани също облигации, но на вътрешния пазар от държавни ценни книжа. Мотивът за операцията е, че догодина на държавата предстои да плаща 3 млрд. лв. външен дълг, а през 2015-а и 2017-а също ще има големи плащания.
Обмисля се бюджетите на министерствата за следващата година, да бъдат по-ниски, каза още Чобанов. По думите му, в условия на ограничен финансов ресурс са необходими мерки за оптимизиране на разходите. Така ще се освободят средства, които може да бъдат използвани за финансиране на политики за увеличаване на заетостта.

Масови нарушения в ресторанти и газостанции

в. Новинар

21 акта за нарушения са съставени при близо 250 проверки на заведения и газостанции, извършени в област Пловдив. 9 съоръжения са запечатани и е наложена забрана за експлоатацията им, а други 80 са издадени различни разпореждания. Това съобщи пред Дарик гл. инспектор Петър Тосков от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. На собствениците на тези обекти са наложени глоби от 50 до 2000 лева. Сред най-честите нарушения са поставянето на бутилки с пропан-бутан в мазета и избени помещения, уточни гл. инспектор Тосков.

20 бона, за да захранваш с ток 8-годишна кола

в. Новинар

Масово искат да превърнат старото возило в електромобил, цената ги отказва. Таратайки стават модерни електромобили срещу 20 хил. лв. Въпреки предимствата на ековозилата обаче малцина се съгласяват да броят колосалната сума.

„Масово валят запитвания за превръщане на стари коли в електромобили. Цената обаче е огромна и щом я чуят, хората се отказват от намерението си”, съобщи за „Новинар” председателят на Управителния съвет на Индустриален клъстер „Електромобили” Илия Левков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още