IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Увеличаването на осигуровките ще балансира системата в България

Осигурителните вноски трябва да се повишат с 2%, а пенсионната възраст да е над 65 години, препоръчва се в доклад на банката за страната

11:48 | 20.09.13 г. 19
СБ: Увеличаването на осигуровките ще балансира системата в България

Само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще. Това е основната препоръка на Световната банка към България, отправена в доклада "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението".

Изводите от доклада бяха представени от Дорте Домланд, старши експерт във финансовата институция.

Към 2050 година, заради тежката демографска криза, един на всеки трима българи ще е над 65 година, а в трудоспособна възраст ще е само половината от населението в страната, предрича банката в доклада си.

Осигурителните вноски трябва да се повишат поне с 6%, за да се покрие дефицита в бюджета на общественото осигуряване са изчислили експертите на Световната банка. Авторите на доклада обаче признават, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова препоръката е осигуровките да се увеличат с 2%.

Не е много ясно обаче как ще се мотивират младите да внасят по-големи осигуровки, след като прогнозите на банката са, че в бъдеще все по-малко хора ще могат да изпълнят условията за пенсиониране. Според Домланд правителството следва да се фокусира върху мерки, които допълнително да ангажират и мотивират младите хора, да се осигуряват на по-високи суми и да мислят от рано за годините, в които ще разчитат на пенсионната система.

За да се гарантират техните права, трябва да се мисли за универсална пенсия, която да се получава от възрастните без право на пенсиониране, посочва се още в доклада на банката.

В бъдеще възрастните ще разчитат все повече на семейните спестявания за достойни старини, пише още в анализа. В тази връзка се предлага въвеждане на политики за насърчаването им, като се повиши финансовата грамотност на населението и се стимулира участието в доброволни пенсионни фондове, както и като се увеличи пенсионната възраст над 65 години.

Световната банка предлага серия от промени за по-добро здравеопазване и по-добро образование, които трябва да осигурят здрава и качествена работна ръка, за да се повиши производителността на труда. Необходими са политики за стимулиране на дългосрочните грижи за възрастни, включително и чрез въвеждане на специална застраховка за това, пише в доклада. Без такава политика ще се налага по-младите вместо да работят, да се грижат за най-възрастните в семейството, което допълнително ще лиши пазара на труда от работна ръка.

Стимули за най-добрите учители да преподават в райони, в които децата имат затруднен достъп до образование, каквито се предлагат в доклада, вече бяха лансирани и от образователното министерство. Ведомството дори обяви, че разработва пакет от социални мерки за стимулиране на младите учители.

По време на конференция министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че застаряването на населението е основно предизвикателство за страната и е ключов елемент от управленската програма на правителството. Финансовият министър посочи, че кабинетът планира да обърне внимание на лечебните заведения в отдалечените райони, наред с това се правят конкретни промени в ценообразуването на лекарствата. Политиката в тази посока ще е насочена към овладяване на ръста на цените на лекарствата, заяви Чобанов.

Основен приоритет е и качественото образование, каза Чобанов. Този фокус ще намери израз и в Бюджет 2014 с мерки за обвързването на образованието с пазара на труда. Води се усилен дебат и за пенсионната реформа, посочи той в контекста на темата от доклада на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 13
rumen221
преди 10 години
КАКВОТО СВАЛИ ОТ ВЛАСТ БОКО ЩЕ СВАЛИ И ОРЕШАРСКИТРУДА Е СТОКА КАТО ВСЯКА ДРУГА! ФАКТ:- ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ В БЪЛГАРИЯ Е 241лв., А СОЦИАЛНИЯ Е 566лв (да се облечеш, сгрееш и да си платиш билетчето за работа, но всеки човек трябва да отгледа наследника си = два социални мин.)ИЗВОД:- МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА СЛЕД ПЛАЩАНЕТО НА ВСИЧКИ ОСИГУРОВКИ И ДАНЪЦИ трябва да е 1 124лв. (бруто 1880лв), А МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ЗА ТРУД 566лв. (бруто 735лв), (които за трета категория труд са 37,5% +20%ДДС + 10% акцизи и други данъци = Общо 67,5%, и 30% за пенсиите. - ХА-ХА-ХА, данъците в България били най-ниските).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 16
rumen221
преди 10 години
Орешарски:1. Обяви Криза и шокова Либерализация в енергетиката2. Замени Данък лихва с Данък банковите транзакции3. Качи Корп. данък на 20% и махни 169-те преференции4. Махни "тавана" на Осигуровките, извади Пенсиите от КСО, 0% вноски за "частни" пенсии, а инвалидните да се плащат от Здравните вноски5. Качи МРЗ на соц. мин. 566лв. (на 3 мес. с по 20лв)6. Връщай на хората ДДС за лечение, лекарства и храна7. До пълнолетие на децата свободи родителите от ДОД и спри Педофилията, чрез даване на "майчински" на деца до 18г- Така ще има ред и още поне... 3 милиарда за харчене, иначе отиваш при Костов и Боко!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 10 години
Хе, могат да я балансират и като намалят пенсиите. Толкова ли е трудно са се сетят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 10 години
В статията са посочени само краткосрочни мерки . Ако ще коментираме само тях - да те са неизбежни в краткосрочен план . В противен случай бюджета няма да издържи или по скоро ще издържи , но няма да има пари за нищо друго :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
Този "съвет" е доста за вдигане на осигуровките лош и само би влошил събираемостта им. Проблема би се решил с решаване на демографската криза и мотивиране на хората да се осигуряват на реална заплата. Друга част от решението е да се намали влиянието на първия стълб и да се акцентира врху капиталовите стълбове. И в момента има достатъчно инструменти човек да може да се самоосигурява, но като цяло липсва финансова грамотност в повечето хора и те не се подсигуряват с допълнително осигуряване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 0
novak li sam
преди 10 години
"Само при увеличение на осигурителните вноски ...?" Това не е вярно. Осигурителните вноски са процент от възнаграждението. Значи при увеличаване на доходите на хората ще се увеличават постъпленията от осигуровки. Нарастването на доходите е верниият път да се посрещнат бъдещите по-високи разходи за пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 3
Ironhorse
преди 10 години
Тцъ ...Аз няма да плащам повече, защото изкуфели старци гласуват за БСП-крадци и убийци !!!Само ако се забрани да гласуват хора, които излизат в пенсия, тогава може би бих понесъл и това, но ....Здравей любима сиво-черна икономике !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още