IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП ще настоява за минимална заплата 340 лв. от 2014 година

Няма да отстъпим от социалните си ангажименти, заяви Корнелия Нинова

16:43 | 24.09.13 г.
БСП ще настоява за минимална заплата 340 лв. от 2014 година

БСП няма да отстъпи от социалните си ангажименти, заяви Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Тя заяви, че БСП ще настоява минималната работна заплата да стане 340 лева от началото на 2014 година.

Левицата категорично ще настоява за увеличение на детските надбавки от 1 януари, но без да се ангажира с колко ще се вдигнат те. Тя повтори, че ще искат и замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране от 2014 година за една година.

По нейни думи трябва да се преосмисли цялата пенсионна реформа и да се въведе швейцарското правило за индексация на пенсиите. Нинова пое ангажимент, че може да се повишат и парите за отглеждане на дете от 1 до 2 години.

Около 4% от БВП ще настояват от левицата да станат парите за образование в следващите бюджети. В момента цифрата се равнява на 3,4 на сто от БВП. БСП поставя като свой приоритет изготвянето на нов Закон за образованието. Червените обмислят и създаването на фонд, който да помага на училищата и висшите учебни заведения за кандидатстване по проекти за европейско финансиране.

Левицата е обсъдила идеите си с министъра на образованието Анелия Клисарова на днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията. Според шефката на образователната комисия в НС Ваня Добрева до края на трябва да се подготви новият закон за образованието. Според нея трябва да се подобри качеството на обучението и да се засили практическата насока. Според Добрева трябва да се намери начин да се мотивират всички участници в образователната дейност – учители, ученици, родители.

Ние смятаме, че принципът, който трябва да се промени, е свързан с „парите следват ученика“, заяви Добрева. Според председателя на образователната комисия трябва да се отчитат добрите резултати, както и да се подпомагат школата в малките населени места. БСП иска и стратегия за висшето образование, както и ще търси вариант за закон за професионалното образование.

Тя се обяви категорично против задължителното обучение на 4-годишните, както и за преосмисляне на задължителното обучение на 5-годишните. Това е престъпление към бъдещето на нацията, заяви Добрева по повод идеята, залегнала в предишния проект на закон за образованието за задължително обучение на 4-годишните.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още