IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коев: Масово виненият оцет у нас е синтетичен

Изпълнителният директор на агенцията по лозата и виното настоява за законови промени, които точно да дефинират какво е оцет

15:15 | 30.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Коев: Масово виненият оцет у нас е синтетичен

В Закона за виното и спиртните напитки само на едно място е упоменато какво е оцет и какво трябва да съдържа, за да се нарича винен, съобщи Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

„Смятам, че това е голям пропуск в системата и е необходимо да направим законови промени, като точно и ясно дефинираме продукта, от какво може да бъде произведен и кои са видовете оцет“, коментира още той и допълни, че промените са необходими, защото сегашният закон дава право в оцета да се сложи всичко, стига продуктът да бъде изписан на етикета.

Традиционният за България оцет е натуралният, получен след ферментация на плодове. Но през последните години на пазара се увеличават продажбите на продукт, приготвен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез.

Това означава, че за производството на оцета не се използва вино или етанол, а производни и деривати от разграждането на петрола. Основно се ползва оцветен с карамел (обикновено Е150) 4-8% разтвор на оцетна киселина с добавен 1-3% лимонена киселина.

Оцетната киселина се използва за производството като органично химическо съединение. Тази киселина е създадена по изкуствен път - не е получена при ферментационен процес на плодовете, при който захарта се превръща в алкохол, а киселинните бактерии трансформират алкохола в оцет.

Производители на оцет от синтетична киселина често изписват подвеждащо на етикета само „Оцет". Някои от тях посочват съдържанието на синтетична киселина с обозначението Е260, което означава - оцетна киселина, но не говори нищо на масовия потребител.

„Ние като администрация смятаме за наш дълг да защитим здравето на хората, като спрем чрез закона тази порочна практика. Същевременно да задействаме работни механизми за прилагането му“, коментира още Коев.
Директорът на ИАЛВ посочи, че масово по тържища и пазари се продава нелегален алкохол, въпреки че съществуващия закон. „Едва ли законът ще реши този огромен проблем, ако няма действащ контрол и механизми за прилагането му“, смята още Коев.

Затова и в текстовете трябва да бъде записано, че който произвежда, разпространява, продава, влага или предлага за консумация оцет, произведен в нарушение на този закон, ще се наказва със сериозна глоба, допълни още той.

„На този етап ние от Изпълнителната агенцията по лозата и виното препоръчваме потребителите да търсят продукт на винопроизводители, защото, който произвежда вино, произвежда и натурален истински оцет. Абсолютно съм убеден, че цялата винарска индустрия работи правилно и техният оцет е натурален“, обясни Коев. .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още