IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данев: Без инвестиции проблемът с липсата на работни места остава

Фактът, че в банките има пари, които не се влагат в икономиката, плаши инвеститорите, смята Константин Тренчев

13:37 | 03.10.13 г.
Данев: Без инвестиции проблемът с липсата на работни места остава

Липсата на чужди инвестиции и движение на средства в и извън страната е основен проблем за българската икономика. Около тази теза се обединиха работодатели и синдикати пред bTV.

„Нещо плаши инвеститорите - и чужди, и наши - в банките има пари, но никой не ги изтегля”, каза лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев.

„Има причина да няма инвестиции в страната и докато това продължава, няма да има качествени и устойчиви работни места”, добави Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара. По негово мнение
проблемите на пазара на труда не са близо до решаване.

„Следете инвестициите - няма ли ги, то проблемът с липсата на работни места не може да се реши, щом разчитаме само на европари. Всички правителства са се хипнотизирали от тези европейски пари, а къде са българските”, попита той.

Божидар Данев описа икономическата ситуация у нас като посочи, че седми пореден месец сме в дефлация - цените са по-ниски от преди и всеки ден намаляват, но с малко. Икономическият ръст за полугодието ще бъде в рамките на статистическата грешка. „Всичко това, взето заедно, трайно ни натиска към рецесия. Трябва много да се внимава с натиска към правителството”, смята той.

Икономическата ситуация в момента е крехка и трябва да се пипа много внимателно с плащанията към пенсионерите и минималната работна заплата. Натискът, който се оказва върху властта за тези социални подпомагания, може да вкара България в спиралата на рецесията, смята и лидерът на КТ „Подкрепа”.

„Хората са закъсали зверски и някой лев отгоре е прекрасно. Чувството ми е, че се опитват да дадат на хората вересия и това ще се върне като бумеранг”, обясни Константин Тренчев. „Не сме против – прекрасно би било. Въпросът е имаме ли ресурс”, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още