IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 октомври

07:48 | 11.10.13 г.
Преглед на печата за 11 октомври

Проектирай центъра на София

в. Капитал Daily

Ключови улици и зони на центъра ще имат нова визия. Общината обяви архитектурен конкурс за проекти за ново оформление на десетки обекти в идеалната градска част, групирани в четири точки. Идеята е те да се финансират по бъдещата европрограма "Региони в растеж". Според заданието на конкурса на одобрените проекти ще се даде публичност и те ще бъдат показани на столичани за обществено обсъждане. Едва след това ще бъдат сключени договори за детайлно проектиране.

Конкурсът е важен, защото много общински проекти от последните години бяха критикувани от граждани, архитекти и неправителствени организации за липса на публичност, идейност и лошо изпълнение.

"Бургаски корабостроителници" по пътя на несъстоятелността

в. Капитал Daily

Нов собственик и поемане по път към несъстоятелност. Това са двете новини за "Бургаски корабостроителници", които стават ясни от вписвания в Търговския регистър. Интересното е, че и предприятието, и кредиторът, поискал процедура по фалит, са все фирми от доскорошната орбита на Васил Божков. Сега новите двама герои в бъдещето на корабостроителницата са кредиторът "ПСТ холдинг" (който бе от групата на Божков, но през пролетта беше закупен от компания, свързана с Първа инвестиционна банка) и неизвестна кипърска офшорка, която контролира 80% от собствеността в бургаското предприятие.

За 5 години криза спестихме 15 млрд.

в. Стандарт

Домакинствата в страната са спестили 15,35 млрд. лв. от началото на кризата, стартирала на 15 септември 2008 г. с фалита на американската инвестиционна банка Lehman Brothers. Оказва се, че през последните пет години на криза всеки месец гражданите са добавяли към влоговете си средно по 260 млн. лв. В три от месеците през този период обаче домакинствата са добавяли по депозитите си повече от 700 млн.

Увеличението на спестяванията обаче не се дължи на ръст на икономиката, а напротив - заради кризата през последните години хората сериозно свиха разходите си, а бизнесът ограничи новите си проекти. А изкараните пари се трупаха на депозити, вместо да се използват за раздвижване на икономиката.

ЕСО се оттегля от енергийната борса

в. Стандарт

ЕСО не иска да бъде оператор на електроенергийната борса, която трябва да заработи у нас. Компанията е оттеглила от ДКЕВР заявлението си за получаване на такъв лиценз, съобщи Еленко Божков, член на регулатора.

Писмото за отказ е подадено миналата седмица лично от новия изпълнителен директор на ЕСО Валентин Колев. Според Божков оттеглянето на държавната компания от енергийната борса не е проблем, защото може да бъде заменена от всяко друго държавно или частно дружество, което отговаря на изискванията. „Ситуацията към момента обаче може да забави въвеждането на борса за ток в България.

Вузовете и бизнесът гледат в различни посоки

в. Стандарт

Висшите училища и бизнесът гледат в различни посоки – това показват резултатите от актуално проучване на Тракийския университет, огласено на днешната /четвъртък/ кръгла маса, посветена на взаимните контакти между вузовете и предприемачите.

Близо 40 на сто от анкетираните смятат, че професионалната подготовка на специалистите с висше образование не е адекватна на потребностите на бизнеса. Други 25 на сто пък са отговорили фифти-фифти - „колкото „да", толкова и „не".

Ще продават по 4,3 милиона зарядни за екоколи

в. Новинар

Продажбите на зарядни за електрически превозни средства в света ще се увеличат до 4,3 милиона броя през 2022 г., сочи доклад на анализатори. Тази година са пласирани общо 442 хиляди. Пазарът на зарядни станции се развива благодарение на нарастващите продажби на коли на ток с възможност за презареждане от електрическата мрежа.

Този акцент обхваща всички ключови региони. Сега обаче зависимостта се измества от правителствата към частните инвестиции – което води до по-опростени бизнес модели, обясниха експертите.

Софиянци изкупиха къщите по морето

в. Новинар

Столичани масово купуват къщи по морето. Брокери отчитат ръст на сделките с имоти в Царево, Китен, Лозенец, Приморско. Пловдивчани също инвестират във вили по крайбрежието, допълниха от агенция за недвижими имоти.
Най-много са покупките на имоти, които вървят по 60 хиляди евро. Търсят е и парцели в регулация, които се предлагат за 80 евро на квадратен метър. Въпреки големия интерес към къщи по морето, столицата остава №1 по имотни сделки, показват данни на агенцията по вписванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още