IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три пъти по-ниска е заетостта сред младежите у нас спрямо другите страни в ЕС

Средно 5 на сто от младежите на възраст до 24 години през 2012 година са били активни на пазара на труда

12:46 | 21.10.13 г.
Три пъти по-ниска е заетостта сред младежите у нас спрямо другите страни в ЕС

България е на последно място в Европа по заетост на младежите до 24 години, каза председателят на Икономическия и социален съвет проф. д-р Лалко Дулевски, цитиран от „Фокус”.

Средно 5 на сто от младежите на възраст от 15 до 24 години през 2012 година са били активни на пазара на труда, което е три пъти по-ниска заетост спрямо другите страни в Европейския съюз. България е на първо място в Европа по дял на младежите, които изобщо не са заети с образование или обучение – един на всеки пет, съобщи още той. 

В същото време относителният дял на младежите между 18 и 24 години, които са с основно и по-ниско образование е два пъти по-нисък в сравнение с този в Испания. Младежите с висше образование обаче имат висока заетост спрямо тези в другите европейски страни.

12,5% е делът на тези, които рано отпадат от образователната система, което е близо до средното ниво за Европейския съюз, но целта е този дял да се намали до под 10%, каза още проф. Дулевски.

България очаква от ЕС 100 милиона евро, които да се усвоят интензивно в следващите две години по програми за младежка заетост. Европейската инициатива „Гаранцията за младежта” ще обхване младите хора на възраст между 15 и 24 години, които не участват в никаква форма на заетост, образование или обучение.

Подготвеният Национален план за гаранция за младежката заетост цели тези младежи да намерят работа до четири месеца след приключване на образованието си. Предвижда се и държавата да поема осигурителните вноски на младежите, които работят на непълен работен ден в рамките на една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още