IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако болниците получат по-малко пари, ще блокират плащанията към доставчиците

Бюджетът на НЗОК за 2013 г. трябва да се актуализира и едва след това да се обсъжда този за 2014 г., смятат лекари

11:15 | 22.10.13 г.
Ако болниците получат по-малко пари, ще блокират плащанията към доставчиците

Спешно трябва да се реши проблемът със заплащането на болничната помощ за 2013 г. За дейността на болниците липсват 150 млн. до края на финансовата година, което поставя под въпрос заплащането на персонала и доставчиците, заяви пред БНТ д-р Костадин Ангелов - изпълнителен директор на УМБАЛ "Александровска". Според него бюджетът на НЗОК за 2013 г. трябва да се актуализира с недостигащите 150 млн. лв. и едва след това може да се обсъжда бюджетът за 2014 г. 

„Ние имаме реализирана дейност за септември и след като месецът е минал, касата казва, че ще плати 80% от дейността ни. На практика Александровска болница е направила разходи, които не са възстановяеми с 20%. Това прави 600 хиляди лева по-малко за септември, или 3,5 млн. лв. недостиг до края на сегашната финансова година”, изчисли д-р Ангелов.

На въпрос кой ще плаща недостигащите 20% д-р Димитър Петров от Българския лекарски съюз (БЛС), заяви, че когато нещо не се плаща от солидарния фонд, обикновено го плащат здравните работници, защото това рефлектира върху възнагражденията им. Плащат и пациентите под една или друга форма, които ще трябва да купуват медикаменти и консумативи.

Никой няма право да кара пациентите да доплащат за здравеопазване. Българският пациент не е заложник на политиката, на което и да правителство, заяви представителят на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК Иван Димитров.

Проблемът е, че ако не се актуализира бюджетът на касата, тя ще рестриктира бюджетът на болниците. Ако на една болница й се плащат 50 или 80%, тя или трябва да не плати заплатите, или да блокира плащанията към доставчиците, обясни той.

Иван Димитров поиска проблемът да бъде обсъден на среща с премиера, както и с министрите на финансите и на здравеопазването. „Държавата трябва да разбере, че недофинансирането на здравната система води до колапс”, заяви той.

Д-р Димитър Петров  заяви, че бюджетът на касата за 2014 г. е направен от „някой счетоводител в Министерството на финансите”, вместо от самата НЗОК. Той е обсъден в тристранката, за което НЗОК изобщо не знае. А по закон бюджетната процедура започва от касата.

Това е пряка намеса в работата на независима държавна институция. Министерството на финансите може да даде разчети колко приходи очаква от вноски, обясни той.

Димитър Петров посочи още, че парите на болниците се намаляват със 100 млн. лв., за да се покрие покрие дефицит в държавния бюджет, например за общините. Той предлага още таксата за преглед при джипи да стане 3,40 лв. – тоест да се върне механизмът тя да е 1% от минималната работна заплата.

В актуализацията на бюджета има 300 млн. лв., предвидени за извънредни разходи, предлагам държавата да ги трансферира незабавно към здравеопазването, допълни д-р Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още