IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на здравната каса ще е готов до дни

Синдикати и лекари не одобряват, че се залага излишък от 104 млн. лева за НЗОК при огромните дефицити в здравния сектор

15:30 | 21.10.13 г.
Бюджетът на здравната каса ще е готов до дни

Бюджетът на здравната каса ще бъде готов до петък. Това съобщи пред журналисти председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и заместник-министър на финансите Людмила Петкова, цитирана от БТА.

Надзорният съвет на Здравната каса е обсъждал различни варианти как да се осигурят средства за здравеопазването догодина, допълни Петкова, но не даде повече подробности.

Преди дни изтече информация, че всъщност има два варианта за бюджет на касата – по-рестриктивен, при който парите са само с 8 млн. лева повече спрямо средствата за тази година и друг, който предвижда 200 млн. лева повече. Възможно е още днес Надзорният съвет да обсъди втория вариант, в който са заложени повече пари, съобщава Нова телевизия.

Бюджетът ще се обсъжда допълнително с премиера, министрите на финансите и на здравеопазването, обясни представителят на пациентските организации в Надзорния съвет на касата Иван Димитров.

Здравноосигурените пациенти не трябва да доплащат в болниците, каза Димитров по повод идеята на лекарския съюз, след като с актуализацията на бюджета за тази година ще се покрият 80% от разходите на болниците, останалите 20 на сто да се събират от пациентите. Той посочи още, че българският пациент не е е заложник на съюза и държавата и определи идеята като „престъпление“ и „безумие“.

Засега проектобюджетът предвижда здравната каса да получи около 2,8 млрд. лева, което е с малко над 100 млн. лева повече спрямо 2013 г. За болниците обаче са предвидени с около 100 млн. лева по-малко, а лекари изчисляват, че за здраве реално ще отидат много малко пари, тъй като  голяма част от средствата ще бъдат блокирани за предвидения излишък от над 104 млн. лева.

Общата сума за лекарства се предвижда да е около 145 млн. лева, но според разчетите те отново няма да достигнат. Малко повече са заложените трансфери от здравното министерство към касата заради предвиденото намаление до 1 лев на таксата за преглед за пенсионерите.

Според синдикатите проектът за бюджет на здравната каса за следващата година е по-лош и от настоящия. От КНСБ съобщиха, че заедно с Федерацията на синдикатите в здравеопазването не подкрепят бюджета за следващата година.

„Никъде не се отчита фактът, че се очаква дефицит от около 150 млн. лева за настоящата година. Неприемливо е да се планира дефицит на здравноосигурителните плащания в размер на 440,658 млн. лева спрямо изразходваните средства през 2013 г., а в същото време да се приема излишък по бюджета на НЗОК за 2014 г. на обща сума 104,834 млн. лева", заявяват двете организации.

Синдикатите в здравния сектор ще се допитат до структурите си каква е готовността за протести и какви са възможните съвместни действия със съсловните организации.

Междувременно от Българския лекарски съюз (БЛС) съобщиха, че лекарите са готови за протест, ако бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за тази година не бъде актуализиран, като се покрият 100% от разходите на болниците, а не 80%, каквото е заложено в приетата вече актуализация. Медиците дават срок на управляващите до 8 ноември.

От лекарския съюз не подкрепят и бюджета на здравната каса за догодина заради предвидения излишък от 104 млн. лева на фона на натрупаните дефицити в болничната помощ и за лекарства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още