IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите отново настояват за повече пари за здравеопазване

БЛС открива в проектостратегията за сектора до 2020 г. „несериозни обещания, нелогични действия и чисти неистини"

10:45 | 16.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Лекарите отново настояват за повече пари за здравеопазване

Да се увеличи делът на средствата от брутния вътрешен продукт (БВП), отделяни за здравеопазване, независимо от икономическата и финансова ситуация в страната. За това призовават от Българския лекарски съюз (БЛС) в становището си за проекта на Националната здравна стратегия за периода 2014 – 2020 г.

От организацията подчертават, че не са изяснени финансовите средства, които са необходими за реализирането на поставените в стратегията цели и задачи, както и начинът на финансиране на някои от медицинските дейности и остойностяването на услугите.

Същевременно ръст на средствата за здраве не е заложен. Според БЛС парите трябва да достигнат средния дял от БВП в Европейския съюз (ЕС) – поне 6 на сто. „На фона на констатираните неблагополучия основните предизвикателства в сферата на финансирането са много общи и пожелателни", посочват от БЛС.

От лекарския съюз подчертават, че Националната здравна стратегия трябва да отрази подхода, с който ще се решават здравните проблеми на нацията, и да се очертаят пътищата за преодоляване на дисбалансите в здравеопазването, за преустановяване негативните тенденции в здравето на нацията и за постепенно постигане на европейските стандарти на здравните дейности.

Същевременно от съсловната организация отчитат проблеми с целите и задачите, описани в документа. Лекарите предупреждават също така, че не е направен анализ на резултатите от дейностите по стратегическия документ за периода 2011 – 2010 г. и липсва приемственост и последователност на стратегиите.

„В предложената стратегия не е посочено какво следва да се очаква през 2020 г.“, подчертават от БЛС, като допълват, че в съдържанието на стратегията откриват „несериозни обещания, нелогични действия и чисти неистини". „Това е напълно закономерно, тъй като ангажиментите на нейните автори приключват с приключването на мандата на правителството, а това е много преди крайния срок на стратегията", посочват от БЛС.

Лекарите откриват непълнота и несъгласуваност между отделните нормативни документи, липса на действителна оценка за ефективността на извънболничната помощ, както и на потребностите на населението от болнична помощ. Все още е ограничен и достъпът на част от населението до здравни услуги по финансови и организационни причини, подчертават от съслованта организация.

В становището е записано, че цените на лекарствата продължават да са високи, болничната помощ остава нереформирана, а качеството на медицинското обслужване не отговаря на обществените очаквания. Отчита се и превес на лечебните дейности в сравнение с дейностите по профилактика на заболяванията и липсва адекватна политика за финансово осигуряване на дейностите за продължаващо лечение, рехабилитация, сестрински грижи и домашно лечение.

Според лекарския съюз това са проблеми, за които вече би трябвало да има някакви резултати или решения, тъй като те са били ключови и за предходни стратегически документи в здравния сектор. Вместо това те са заложени като приоритети и в сегашния проектодокумент, но без да са формулирани ясно и точно целите за 2020 г., както и без да е подготвен план за реализирането на стратегията. Не е ясно и не са посочени институциите, отговорни за реализирането и, както и участието на съсловните организации, посочва се още в становището.

"Както и при финансовите неблагополучия на здравната система, така и при човешките ресурси основните предизвикателства и задачи са общи, пожелателни и липсва конкретна стратегическа визия", посочват още от лекарския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Докато с осигуровките на 1 000 000 осигуряващи се, се лекуват в пъти повече неосигуряващи се, нормална здравна система няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още