IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът обмисля стъпки за демонополизация на здравната каса

Търговете за скъпоструващите лекарства може отново да се правят централизирано

16:29 | 02.10.13 г.
Кабинетът обмисля стъпки за демонополизация на здравната каса

Подготвяме първи стъпки за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това заяви премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова в рамките на блиц парламентарния контрол, предаде Агенция „Фокус”.

Атанасова попита какви мерки ще предприеме правителството по отношение на това българските граждани да се осигуряват така, че да няма недостиг в здравната каса.

По думите на Орешарски монополът на здравната каса е в основата на проблема за трудното събиране и разходване на средствата от здравни вноски и ефективното им използване.

Готвят се и промени при търговете за скъпоструващите лекарства в посока на това отново да се правят централизирано, стана ясно от думите на Орешарски.

Той посочи, че са набелязани редица мерки за промяна на механизмите на търговете, с които се доставят лекарствата. „Имаме амбицията за скъпоструващи лекарства да въведем централизирани търгове, за да се намали стойността на лекарствата“, каза той.

Министър-председателят коментира, че други мерки са насочени към по-добра събираемост на здравните осигуровки. И посочи, че всички идеи за промяна на здравната система ще бъдат обект на обсъждане в Народното събрание и с неправителствени организации.

Орешарски и Атанасова стигнаха до консенсус, че всички идеи за реформи в здравеопазването трябва да се правят прозрачно и в диалог със съсловни организации.

Припомняме, че още през лятото управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова заяви, че ще поиска да се обсъди вариант за връщане на централизирания механизъм при договаряне на цените на лекарствата за болниците, като това да става от здравната каса.

Според Тодорова сегашният механизъм на договаряне, при който всяка болница организира търговете за медикаментите, води до изкривяване на пазара и до различни цени в отделните болници за едно и също лекарство. За да се уеднаквят стойностите на медикаментите, трябва те да се договарят централно, а не както е в момента, смята шефът на касата.

Ако подобно предложение бъде прокарано, касата ще получи правото да договаря лекарствата с фирмите доставчици. Тодорова се аргументира и с възможността така да се предлагат по-големи отстъпки за количества и така да се намалят цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още