IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НПО: Проектите за мащабни строежи в Рила застрашават защитени видове

Екоминистерството бави защитата на зона „Ниска Рила“, твърдят природозащитници

17:21 | 31.10.13 г.
НПО: Проектите за мащабни строежи в Рила застрашават защитени видове

Проектите за мащабни строежи в Рила застрашават защитени видове. Това се казва в позиция на Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Вчера правителството обяви нови морски защитени зони и на практика разшири териториите в Натура 2000, но организацията твърди, че е пропусната защитената зона „Ниска Рила“.

Според коалицията тази зона е трябвало да бъде обявена за защитена в края на този септември, заради два животински вида: кафявата мечка и главочът (изчезващ за страната вид риба, обитаващ средните течения на реките).

По отношение на границите на тази зона имаше редица спорове, но бяха проведени консултации между представители на НПО и БАН и консенсусно решение по границите беше внесено в МОСВ, което продължава да не придвижва обявяването на зоната.

За гарантиране опазването на тази зона има не само достатъчно научни данни, но и огромна обществена подкрепа. В периода -  2007 – 2008 г. безпрецедентен брой хора (над 170 000 души) се подписаха в подписка в подкрепа на опазването на Рила, твърди организацията.

Според нея забавянето има връзка с вчерашното решение на Министерски съвет да създаде работна група за обсъждане на проект, именуван „Дестинация Рила".

Проектите за мащабни строежи в Рила не са единствената заплаха за защитените видове – в момента тече строителство на водно електрическа централа „Роса” на река Леви Искър, над село Мала Църква. Този ВЕЦ е на път да унищожи находището на защитени видове в река Леви Искър, а МОСВ не изпълнява своите задължения да опази местообитанията и популациите им в мрежата Натура 2000, да спре това строителство и да обяви защитена зона „Ниска Рила”.

Към проекти за изграждане на огромни ски курорти и ВЕЦ може да се подходи законосъобразно, прозрачно и професионално. А може и информацията да се крие, законът да се манипулира, и институциите да подминават нарушенията с мълчаливо съгласие. „Дестинация Рила“ и сходни проекти в „Ниска Рила“ ще покажат ясно кой път е избрала настоящата власт, се посочва в становището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още