IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в мебелна промишленост са нараснали с близо 8%

Бизнесът да повиши инвестиционната активност в областта на технологичното обновление на предприятията, призова зам.-министърът на икономиката Анна Янева

17:32 | 01.11.13 г.
Инвестициите в мебелна промишленост са нараснали с близо 8%

Предприятията за преработка на дървесина и производство на мебели в България се оказват един от най-устойчивите клонове на родната индустрия, защото не просто оцеляват, а непрекъснато се развиват.

Инвестициите и в двата сектора постоянно растат - в дървопреработването с 32,8%, а в мебелната промишленост със 7,4%. Продукцията се реализира успешно както на вътрешния пазар, така и в страни като Турция, Гърция и Италия, стана ясно от думите на заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева на годишната Конференция на производителите от двата сектора, организирана от браншовата камара в Трявна.

Тези предприятия водят до подобряване на икономическото и социалното развитие в отдалечените и по-слабо индустриализирани райони на страната.

Като посочи, че развитието на дървообработващата и мебелната промишленост  предполага непрекъснат процес на модернизиране на технологията, тя коментира, че създаването на иновативни продукти е от ключово значение за повишаването на конкурентоспособността на българското мебелно производство и навлизането му в пазарни ниши с висок ценови диапазон.

Усилията трябва да бъдат към развиване на конкурентни предимства с въвеждането на гъвкави производства, съобразени с нуждите на потребителя и изискванията за ресурсна ефективност, спецификации за високо качество и напреднала технология; висококачествен дизайн, налагане на търговска марка, интегриране на услугите преди и след продажба, бърза дистрибуция, с поддържане на минимални количества на склад и др.

Янева призова представителите на бизнеса към повишаване на инвестиционната активност в областта на технологичното обновление на предприятията, за подобряване на енергийната и ресурсна ефективност на българското производство в секторите за дървообработване и производство на мебели.

Научните изследвания и иновациите са ключово конкурентно предимство и е необходимо усилията ни да са насочени към създаване на партньорства между браншовите структури, между централната и местната власт за изграждане на научно-производствена и иновативна инфраструктура на територията на страната, която да улесни трансфера на технологии и да създаде условия за технологичен растеж на произвеждания краен продукт”, заяви в заключение заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още