IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки рекордната зърнена реколта борсовите цени на пшеницата се повишават

Цената на царевицата падна с 30% на годишна база, при слънчогледа понижението е 38%

11:33 | 05.11.13 г.
Въпреки рекордната зърнена реколта борсовите цени на пшеницата се повишават

Според Световния съвет по зърното реколтата от пшеница тази година се очертава да стигне до рекордните 696 млн. тона. Това е с 41 млн. тона повече от предходната година, когото бяха събрани 655 млн. тона пшеница, съобщиха Васил Симов и Антонина Белопитова, директори на Софийската стокова борса, цитирани от БТА. Потреблението също ще е рекордно - 690 млн. тона, но преходните запаси си остават високи - 182 млн. тона.

Тези данни свалиха цените на пшеницата през лятото след прибирането на реколтата цената, но от октомври пшеницата отново сезонно поскъпва. В САЩ цената падна до 270 долара за тон без ДДС, но вече се покачи до 287 долара за тон. На годишна база цената на зърното в САЩ е паднала с 16 на сто, съобщиха от ССБ.

САЩ, които са едни от най-големите производители на зърно, очакват тази година реколта от рекордните 352 млн. тона. Във Франция цената на пшеницата е паднала с 4 на сто на спрямо октомври 2012 г. и в момента се търгува на нива от 285 долара на тон. Единствено в Германия зърното остава без промяна спрямо октомври 2012 г. – 276 долара на тон.

Цената на зърното в Черноморския регион се покачва, а причината е намаляването на запасите, защото Русия и Украйна започнаха да използват своите резерви и активно интервенират на пазара, посочиха от ССБ. В същото време производителите изчакват да се вдигнат цените, за да започнат да продават новата реколта. Зърното по традиция е най-скъпо през зимата.

По данни на ССБ в Русия цената на зърното е 283 долара на тон. На тази цена се търгува и унгарското зърно. В Украйна цената се задържа и през лятото се продаваше над 230 долара за тон, като сега вече е над 285 долара за тон.

В България бе отчетена реколта на пшеница от около 4,5 млн. тона. Цената на зърнената култура на борсата се покачи тази есен и се движи между 295 и 320 лева за тон без ДДС. Миналата реколта цената бе около 360 лв. за тон, а в момента вече започва да има търсене на зърно на нива от 340-350 лв./т. Изкупната кампания това лято започна при нива от 250 лв. на тон.

Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още