IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Поход на справедливостта" блокира кръстовището пред Софийския университет

Масов протест в София в подкрепа на студентите и с искане за оставка на правителството „Орешарски“

12:07 | 10.11.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Масов протест от кръстовището при университета "Св. Климент Охридски" в София даде началото на шествие под надслов "Поход на справедливостта".

Инициатор на днешния протест е групата "Ранобудните студенти" (част от които организираха окупацията на ректората), която кани всички недоволни от кабинета на Пламен Орешарски да се присъедини към студентите.

С протеста гражданите отбелязват и 24-ата годишнина от падането на комунистическия режим в България.

„На тази дата през 1989 г. бе съборена Берлинската стена, символ на отчуждението. В България на 10-и ноември същата година бе заявен мним преход. За съжаление, 24 години по-късно властта продължава да се отчуждава, като строй стени, фасади и заграждения между себе си и гражданите. Нека всички в един глас да кажем: “Стоп! Стоп на фасадите! Стоп на задкулисието! Стоп на псевдопрехода! Искаме ново начало! Искаме оставка! Искаме “Чисти Ръце”! Искаме прозрачност! Искаме да живеем в една по-добра България!”, пише на страницата на събитието във Facebook.

Пред сградата на Ректората се събраха и преподаватели, които подкрепят протеста на своите възпитаници.

Малко след 11 часа протестиращите блокираха кръстовището пред Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Издигнат е и плакат с надпис - "Ние сме децата на прехода и искаме да живеем тук". Сред останалите плакати се чете още - "Времето ви изтече! 24 години фалшив преход стигат". Пред присъстващите една от жените прочете стихотворение, което се казва "Протест". На саморъчно направени плакати е написано още заглавието на стихотворението на Гео Милев - "Септември", както и на стихотворението на Никола Вапцаров – "Вяра", предава Dnes.bg.

Към първоначално дошлите студенти се присъединиха и представители на Медицинския университет. Преди дни вузът проведе вътрешен референдум и на него студентите гласуваха да няма окупация на университета. Въпреки това студенти от Медицинския университет, които споделят идеите на "Ранобудните студенти", дойдоха на протеста, предава още Dnes.bg.

Сред присъстващите има студенти от УНСС, които се разпознават с издигнатия от тях плакат. По думи на участници има студенти от вузове извън столицата.

От 17 ч. ще има митинг-концерт под надслов “Вдигни очи! Стоп на псевдопрехода!”.

По-рано днес пък в интервю за БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че очаква ескалация на напрежението заради протестите днес.

Вчера пък „Ранобудните студенти” поискаха оставката на ректора на УНСС Стати Статев заради скандалния видео запис, от който става ясно как той заплашва „окупаторите” в университета и им предлага да емигрират, щом не им харесва в България.

“Не може това каруцарско поведение да бъде на човек, част от академичното представителство на УНСС. Ние, “Ранобудните студенти”, искаме оставката на Стати Статев за обидите, които той нанесе на студентите”, обявиха студентите по време на своята първа пресконференция в 272-а аудитория в Софийския университет, като за пореден път увериха, че няма да прекратят протестните си действия до оставката на правителството.

Вижте снимки от протеста в галерията:

Още актуални новини от България четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 3
edimi
преди 10 години
Направо "гъмжи" от "култови" заглавияhttp://***.investor.bg/drugi/338/a/ne-ste-dovolni-ot-rabotata-si-pochakaite-da-preminete-50-te,160386/иhttp://***.investor.bg/analizi/262/a/televiziite--zvezdite-na-germanskata-borsa-,160026/Нирвана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
edimi
преди 10 години
http://***.investor.bg/analizi/113/a/jilishte-ili-mestoobitanie,161204/иhttp://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kak-da-se-finansira-obuchenieto-na-gimnazistite-po-dualnata-sistema,161179/Добро четиво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Важното е, че че естественно и свободно се глобализираме :))))))))))))))))))))) - но както казвам "интелигентите" - "щом се прави , значи е добро за хората"!Чудя се, така ли не им стана ясно на баламурниците, че овцата никога не може да си изгради, нито представата, нито смисъла, нито идеята за кланницата, изхождайки от опита и мечтите си... => тя за нея не съществува!!! :)))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
Приятели,Виждам, че зомбирането и видиотяването е пълно...!- НА 10-ти НОЕМВРИ, ЕДНИ КОМУНИСТИ СВАЛИХА ОТ ВЛАСТ ДРУГИ КОМУНИСТИ...Била дошла Демокрацията... ХА-ХА-ХА...Луканов, Пешо-танкиста и Виденов били ДЕМОКРАТИ...???.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
rumen221
преди 10 години
За ограмотяване на млади Буда-ли, излъгани от дърти соросоидиПолитическата революция, е този обществен катаклизъм, вследствие на/от който се заменя правителството или се извършват промени във формата на държавно управление, без да се променят имуществените (собственически) обществени отношения, т.е. при политическата революция няма промяна в/на собствеността.Млади Буда-ли, - ЩЕ СЕ СМЕНЯТ *** НА ОЛИГАРХИЯТА В ПАРЛАМЕНТАЕ, И? - КАКВО ОТ ТОВА?ОЛИГАРХИЯТА ЩЕ СИ Е ОЛИГАРХИЯ, САМО ЧЕ ПО-ДОБРЕ ПАЗЕНА ОТ НОВИ ПОЛИТИЧЕСКИ ДОБЕРМАНИВече съм сигурен - наистина сте будали!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Ако наистина искат да сменят управляващите трябват сериозни действия а не цирк! Ако искаш крадеца да се изнесе от жилището ти няма да стане с рисунки по асфалта на паркинга! Той ще си гледа от балкона и ще се смее. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 10 години
Сменихме я с актуална. Първата бе от архив на Ройтерс, още не бяха качили нови от днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 13
valentin11058030
преди 10 години
Прав си направо са смешни-те са някаква пародия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
..A ...!!!!? Снимката се сменила ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 10 години
Те тези които са против протестите са като зомбирани. Спускат им реплики по телевизията и те ги повтарят неистово без дори да се замислят какви глупости са им написали да повтарят! :D Репликите им са едно към едно с думите на вождовете им! Ама едно към едно!!! А протестиращите, са направо смешни с тия циркаджийски номера като тоя на снимката. Управляващите, сигурно умират от смях и усилено се стараят да поощряват номерата им. Сигурно им е забавно. Посланието им към протестиращите може да се синтезира горе долу така: " Вие си рисувайте по асфалта, подскачайте си и танцувайте по улиците, само ни дайте време да си свършим грабежа! После, ще имате възможността да ни плащате дълго време! .. Вменяват им несъществуваща вина за да ги владеят! ...и те си подскаааачат и се извиняват за представленията си. Да плаче ли човек, или да се смее не знам! :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още