IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 ноември

07:52 | 13.11.13 г.
Преглед на печата за 13 ноември

"Уинслоу" вече е земевладелeц №2

в. Капитал Daily

Фондът за земеделска земя "Агро финанс", който доскоро беше контролиран от компании около Цветан Василев, вече има нов мажоритарен собственик. Името му не е изненада за пазара, тъй като от няколко седмици той активно изкупува през борсата дяловете на основните акционери в дружеството. Това е учреденото през тази година дружество "Уинслоу ленд инвест", което съобщи във вторник, че вече притежава 76.31% от капитала на фонда. Това го превръща във втория по големина собственик на земеделски земи в България с общо 324 хил. дка, от които 140 хил. дка идват чрез придобивката на "Агро финанс".

Делът е придобит за почти 58 млн. лв. Това е втората голяма сделка на "Уинслоу" за тази година. През май те придобиха и дружеството за земя на "Винпром Пещера"  - "Омега агро". Тогава цена не беше обявена, но със сигурност е от порядъка на няколко десетки милиона лева.

Търсят западен инвеститор за "Белене"

в. Стандарт

"Анализираме дългосрочните нужди на България и региона от електричество, както и възможностите за привличане на западен стратегически инвеститор. Страната няма средства да изгради тази мощност." Това казва премиерът Пламен Орешарски по повод проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" в интервю за американската информационна агенция Bloomberg. От медията отбелязват, че администрацията на министър-председателя обмисля дали да възобнови изграждането на 2000-мегаватовата атомна електроцентрала в Белене.

ГАРБ: Френски одитор призна тв рейтингите ни

в. Стандарт

Френският научен институт CESP, който изготвя стандартите за пийпълметрия последните 20 г., писа много добра оценка на системата, по която ГАРБ измерва рейтингите на телевизиите у нас. Финалният доклад с резултатите от одита на нашата агенция бе представен в понеделник.

Цялостната оценка, която една от най-реномираните в света компании даде на системата на ГАРБ, е "много добра относно всички одитирани аспекти", което всъщност е и атестацията от компетентни лица за работата, която вършим и свършихме в последните няколко години, коментира във вторник Джордж Лукс, изпълнителен директор на ГАРБ. И допълни: "Предвид дългогодишния международен опит на CESP тази оценка доказва и показва качеството на предоставяните данни за телевизионната гледаемост в България, което мен, като изпълнителен директор на ГАРБ, ме прави изключително горд".

Авансов данък за хонорари не се удържа

в. Стандарт

Не се удържа авансов данък за доходите от хонорари, граждански договори и наеми, които са изплатени през четвъртото тримесечие на 2013 г., припомниха от Националната агенция за приходи. За тези доходи не се подават и данни в декларацията за дължими данъци (образец 4001).
От НАП са установили много случаи, в които на хора, на които през октомври и ноември са изплатени доходи по граждански договори, неправилно е бил удържан авансов данък. Това е нарушение на закона, заявиха от НАП

ДПС поведе нова псевдобитка - срещу банковата тайна за политици

в. Сега

След като "пребори" офшорките чрез законопроект, който оставя широки врати на офшорните компании, ДПС си намери нова "кауза" - този път срещу банковата тайна за сметките на политиците. В опит да се разграничи от скандала с бившия депутат Христо Бисеров, който се оказа със солидни тайни авоари в чужбина, партията поиска вчера премиерът Пламен Орешарски да инициира още на следващото заседание на Европейския съвет приемането на общ европейски регламент за отпадане на банковата тайна за сметките на висшите политици.

Ходът на ДПС постига две цели. Първо - изнасянето на проблема на европейски терен със сигурност ще отложи решаването му за неопределено време, а и шансът да се получи подкрепа по въпроса от всички 27 страни в ЕС е минимален. Така че идеята на практика облагодетелства политиците с тайни банкови авоари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още