IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещите в чужбина няма да товарят пенсионната система

Около 1 млн. млади хора, работещи зад граница, ще получават пенсии в страната, в която се осигуряват, напомни бившият шеф на НОИ Христосков

10:30 | 13.11.13 г. 7
Работещите в чужбина няма да товарят пенсионната система

Около 1 милион млади хора, които сега работят в чужбина, но ги смятаме като бъдещи пенсионери с цяла пенсия, след като се пенсионират и се върнат у нас, няма да натоварят пенсионната ни система, коментира бившият управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков, пише БТА. 

Според него тези хора ще се превърнат в източник на доходи - те ще получават пенсия от държавата, в която са работили и са се осигурявали. 

Христосков, който в момента е част от Института за икономически изследвания към БАН, обяснява още, че при новата осигурителна система и пенсионната формула новоотпуснатите пенсии са по-големи в сравнение със "старите пенсии".

“Разчетите ни показваха, че най-голямата новоотпусната пенсия не може да бъде повече от четири пъти от средната пенсия за страната по простата причина, че от 2000 г. имаме максимален осигурителен доход и това не позволява да се отпускат неимоверно високи пенсии, както беше в случаите, когато се избираха три най-добри години при старото пенсионно законодателство”, посочи Христосков.

Той обаче коментира, че е трябва да отпадне таванът върху новоотпуснатите пенсии. "Премахването на тавана на пенсиите ще стимулира хората да се осигуряват върху действителните си доходи, ще възстанови доверието в системата и те няма да влизат вече в договорки с работодателя да получават част от възнаграждението под масата", допълни още експертът.

В замразяването на пенсионната възраст за третата категория труд Христосков вижда логика. С увеличаването на възрастта за пенсиониране силово беше направен опит да се реши фискален проблем, коментира експертът. "Има основание само за една година, поради ситуацията на пазара на труда, да бъде замразена възрастта за пенсиониране, но едновременно с това още сега трябваше да се вземе принципно решение, че от 2015 г. или 2016 г. възрастта ще се увеличава с очакваното нарастване на продължителността на живота", посочи Йордан Христосков. Според него това е показател, който е много по-предсказуем.

Той посочи и някои слабости - ранното пенсиониране и инвалидните пенсии. "Освен че има субективна оценка от страна на комисиите ТЕЛК, има и много сериозен методологически проблем - оценяваме загубената работоспособност на болния човек спрямо един условно здрав човек и процентът на увреждане се пренася и върху работоспособността", посочи експертът.

Йордан Христосков коментира, че във фискално отношение премахването на възрастта за пенсиониране при военните ще струва от порядъка на не повече от 10 млн. лв. Много по-големи обаче ще бъдат загубите от това, че тези хора ще излязат в ранна възраст от системите на МО и МВР, твърди той.

След четиригодишно замразяване на социалните плащания сега правителството предвижда увеличаване на пенсиите по т.нар. швейцарско правило, коледни добавки за пенсиите под 251 лева, както и увеличение на минималните пенсии и "повдигане" на тавана на максималните пенсии, припомни по-рано днес и социалният министър Хасан Адемов пред БНТ. 

Той коментира, че работата в условията на протести е трудна, но "държавата не може да спре". "Докато имаме парламентарна подкрепа, ние трябва да изпълняваме своите задължения, защото проблемите, които стоят пред държавата, са изключително сериозни и ако правителството спре да работи, това означава, че хаосът ще бъде пълен", подчерта социалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
Не споря за това, което си написъл. Повечето ми познати обаче, които са в чужбина, отдавна закупиха собствени жилища, имат двойно гражданство, децата им учат в местните училища и университети и идват тук за лятната си отпуска да видят родата и приятелите си. Едва ли ще зарежат подредения си живот на стари години, за да се върнат в Бг! Единици, може би! Но масово няма да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
А не е справедливо така! От къде накъде, ще ни гонят от държавата ни за да се ширят и ползват ресурса и? Какво са дали на обществото ни местните милиардери, та да разполагат с милиарди права за оцеляване и да продължават да си търсят такива от нас редовите граждани на тази държава!? Трябва да е доста видимо за обществото ни, та да оправдае тези техни права. И на запад има разслоение. Има обаче една разлика. Там тези хора, /поне в болшинството си/ допринасят за благоденствието на сънародниците си и това е видимо по стандарта им /на западните общества/ на живот, както и по влиянието на държавите им в световното развитие, във всяка сфера на обществения живот. ;) Обратно е при нас. Нашите най богати хора, са и най големите *** и с цялата си наглост претендират за признание! От чужбина трябваше да дойде БГ милиардер /Канев/ за да им покаже че дължат на това общество! Той, който е спечелил правата си, в чужда държава и на практика дължи успеха си на тамошното общество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
Двамата под мен, сте големи оптимисти, че този милион българи ще се върнат на стари години! Две трети от тях кракът им няма да стъпи тук, пък камо ли да се интересуват от пършивите ни пенсии. Пък и Данчо Христосков да не се притеснява много, поне още милион ще си хванат пътя да си търсят късмета по света, но не и у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Аз отдавна твърдя, че на практика имаме една голяма група Българи прогонени да събират пари по света, за да им ги вземат когато се приберат тук. На техен гръб, на тяхната "ниска производителност", на тази хранилка за се наредили доста бизнесмени / даващи 0% добавена стойност на икономиката ни/ близки до властта! Която и да е тя. После 90% от тези внесени и взети от местния бизнес пари, се харчат отново на запад за луксозни потребителски стоки. И отново "малките" мравки с пот на челото се борят да донесат нещо у дома / с "ниската си производителност"/, зареждайки за пореден път сметките на тези ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
...Тя тук, масовата пенсия за цигари и кафе няма да ти стигне камо ли за лекарства и алчни докторя! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Не става така Мик ! А и да ставаше, не си струва усилията. Тук просто няма пенсии. Тези мизерни пари за пенсия ли ги броиш? Какво биха ти осигурили те като права за оцеляване? Познавам доста хора осигуряващи се в странство и те уверявам никога не са били в тежест на нашите социални системи. Смешно е просто да са си го мислили. "Работещите в чужбина, няма да товарят пенсионната система"...боже, лисицата бягала от вълка, но той не знаел че я преследва! Сега научил. ... :D ... така ми звучи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Да бе, те да се върнат в България.. пък като кажат - социално-слаби сме.. щото има и такива - отделно в чужбина може да си изтеглиш парите за пенсии. И тук пак може спокойно да се наредят и да се направят на социално-слаби щото нямат "доходи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още