IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: Пенсионната система е финансова система без място за морални категории

В социалната политика трудно се работи без обществена подкрепа, призна социалният министър

13:46 | 02.11.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Адемов: Пенсионната система е финансова система без място за морални категории

„Пенсионната система е финансова система, там е трудно могат да намерят място морални категории”, заяви в ефира на ТВ7 социалният министър Хасан Адемов.

Той призна, че през 2014 година по „швейцарското” правило се предвижда максималните пенсии да се повишат многократно повече като процент, в сравнение на минималните. „ Има елемент на несправедливост и противопоставяне”, допълни министърът.

Адемов обаче обясни още, че хората, които получават минимални пенсии имат малък принос за системата и при увеличението на пенсиите им по т.нар „швейцарско правило”  ще се наложи всеки месец да бъдат преразпределяни по 17 млн. лева. Това обаче е израз на солидарността на тази система, смята още министърът.
Хората с максимални пенсии пък имат по-голям  принос за системата.

Що се отнася до коледните надбавки, правителството вече разполага с 12 млн. лева. Това са неразпределени средства са от бюджета на Народното събрание. Търсят се още възможности за финансиране от другите ведомства, допълни още социалният министър.

В Бюджет 2014 година са предвидени над 1 млрд. лева за социални дейности, припомни още Хасан Адемов. Според него обаче дори този по-голям бюджет не е в състояние да отговори на завишените очаквания на хората за размразяване на социалните плащания, защото бенефициентите се увеличават.

Министърът призна, че „трудно се работи в обстановката днес” на протести и окупация на университети. „Докато имаме подкрепа в Народното събрание, сме задължени да изпълняваме програмата на правителството”, заяви Хасан Адемов.

Той изрази съжаление, че десният избирател не е представен в сегашния парламент, виждайки в това една от причините за нестабилната обстановка в държавата. „В социалната политика е трудно да се работи без обществена подкрепа”, каза още министър Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
hex
преди 10 години
За мен, Деант-чо е важно ти да си плащаш данъците по-дълго. Затова - да си ми жив и здрав!Само за сведение, на Запад няма военни с повече от две мисии в Ирак или Афганистан. Добавката им към пенсията скача с 1000 долара. У нас има колеги с четири мисии и те не само, че пенсия няма да видят, но дори ветеранска значка не получават, камо ли подобен статут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ама в България има пехотинци ли? Щото да си пехота значи да се движиш и да ходиш. Аз де що съм видял военен или спят по ЗИЛовете или киснат в канцеларийка зад компа или старшините спят по складовете. Тези хора, не заслужават и заплатата си. Ако това е войската - можем и без нея. Може да ние по-евтино да плащаме наем на една военна част от НАТО, не знам. Нашите военни нямат НИКАКВА военна подготовка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
hex
преди 10 години
#1, пишеш без да знаеш! В Англия ако си Royal Marines Commando гушваш пенсията на 15-тата година. Нали се сещаш, че никой не започва службата на 50г.? И въобще в целия циливизован свят пехотинците например ги пенсионират преди 20-тата година предсрочно. Просто им дават заплати за две години напред и пенсия в размер на 50/60% от заплатата като назначават на тяхно място млади хора. Нещо май има логика, а? За останалите категории военослужещи няма да споменавам, че бонусите и пенсиите им доста се покачват от цитираното дотук. Задгранични поздрави от един млад, военен пенсионер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 10 години
Крайно лицемерие лъха от всичко казано от министър Адемов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Страшно лицемерие и празна тъпота рецитираща на срички режисирани планове!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
deant
преди 10 години
В никой случай не мога да се съглася с теб. Може би имаме късмет, че живеем в сравнително мирни времена за нашия континент. Но повярвай ми ако някой комшия тръгне срещу нас, сме капитулирали на 2-рия ден. Не се заблуждавам и ни най-малко, че всички в региона знаят много добре колко струва нашата армия в момента. Само това, че сме в НАТО и имаме добросъседски отношения ни пази в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 24
STRAHO
преди 10 години
Не съм съгласен с теб приятелю! Военните и полицията, са много специална категория хора в обществото ни. Те ТРЯБВА да имат ПОВЕЧЕ привилегии и социални придобивки! Те обезпечават сигурността ни. Най верния критерий за работата им е, че не сме сгазени от съседите си например. ФАКТ е, че сме самостоятелна суверенна държава /доколкото е възможно в съвременния глобализиращ се свят/ . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
deant
преди 10 години
То това важи за всички почти военни. НИКАКВА ама НИКАКВА дейност. Можеше поне да ги пратят на границата да пазят от пришълци от турция. Ама не, да не им развалим дрямката... Смешна картинка ти казвам... Това го казвам като човек минал през казармата и цялото безхаберие, което цари там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
narod
преди 10 години
Военните нямат никакъв принос към пенсиите. Те само лапат. Трябва да се вдигне възраста за пенсиониране на военните на 55 год както е в Англия. Военните (сега се пенсионират на 52 год, но доскоро се пенсионира на 45 год и има страшно много такива пенсионери) да не получават такива високи пенсии (от 500 до 770 лева) докато не навършат нормалната възраст за пенсиониране- 63-65 год, ако не се намалят пенсиите им, да нямат право да заемат работни места на младите хора, в момента много пенсионирани военни работят на държавна работа и получават заплата и пенсия, нека им се даде възможност да правят собствен бизнес, да се премахнат 20 заплати на военните при пенсиониране, В Балчик например летищната база я разделиха на две: в гражданската част са назначени само военни пенсионери, във военната база стоят много военни които само взимат заплата, няма летателна дейност, няма какво да поддържат, за какво държавата държи на заплата толкова много военни в не функционираща база, никой не знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още