IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Нинова: Трудно работим, но няма да оставим страната без бюджет за 2014

Нека да не обвиняват полицията – вероятно се опитва да вкара ред и законност в тези протести, каза зам.-председателят на Коалиция за България

10:55 | 13.11.13 г. 3
К. Нинова: Трудно работим, но няма да оставим страната без бюджет за 2014

Мястото на протестите не е в университета, а пред парламента. Всеки има право на своя протест в рамките на закона, каза в ефира на Bulgaria On Air заместник-председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Корнелия Нинова.

„Младите хора претендират за ред, законност и морал, но от всичко, което видях, не виждам нито едно от тези неща – имат разрешен протест на едно място, а те го правят на друго, местят кофи, чупят павета и замерят сградата“, смята тя.

Според нея полицията не трябва да бъде обвинявана, защото „вероятно се опитват да вкарат ред и законност в тези протести“.

„Трудно работим с този натиск отвън и с поведението на опозицията вътре, но сме решени да си свършим работата - не можем да оставим държавата без бюджет за следващата година“, категорична беше Нинова.

Тя отрече да има напрежение между „Атака“, БСП и ДПС. „Имаме различия, нормално е, защото съставяме Бюджет 2014. Обсъждаме всичко“, посочи тя.

По казуса с Христо Бисеров Нинова коментира, че случаят е притеснителен, но не пречи на работата. „Трябва да има налични факти и тези, които се занимават с това, трябва да изчистят случая и да кажат коя е истината“, каза още тя.

По темата със замразяването на възрастта за пенсиониране Нинова посочи, че близо 15 хиляди души ще се пенсионират догодина заради тази стъпка, а това ще струва около 45 милиона лева. Тя повтори, че от юли месец ще има увеличение на пенсиите, благодарение на въвеждането на швейцарското правило, но едва с 3%.

„През 2014 се предвижда увеличаване на дълга с толкова, колкото е необходимо да се върне съществуващият дълг до началото на 2015 г., тоест общото количество не се увеличава, просто взимаме нов дълг, за да изплатим стария“, обясни Нинова.

За бюджета на Националната здравноосигурителната каса тя каза, че в момента няма възможност да се вземат нужните пари от фискалния резерв, защото няма пари, които да се използват.

„Когато дойдохме на власт, резервът беше от 4,5 млрд. лева и оттам не могат да се пипат парите, защото ще остане под минимума по международните критерии – сега е 5 млрд. лева.

Още от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
iv7771950
преди 10 години
Цитат:"За мен най-големият ни пропуск и най-голямата ни грешка беше, че не осъдихме Тодор Живков и ЦК на БКП за това, че те тръгнаха да харизват България на Съветския съюз като 16-та република".Това заяви в интервю за Труд" Желю Желев, президент на България в периода 1990 - 1997 г.По думите му действията на БКП са били национално предателство.Ние можехме да ги осъдим, обаче не се намериха хора и сили у опозицията, които да се заемат с тази работа", допълни Желев.След тяхното осъждане щяхме да забраним БКП и БСП като партии престъпници. Както направиха руснаците една година по-късно, когато забраниха КПСС след неуспешния опит за преврат в Москва. Това е най-голямата грешка на нашата демокрация според мен. България щеше да бъде много по-напред от редица балкански страни", каза още първият демократично избран президент на страната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Sokratus
преди 10 години
Тези хора заслужават медал - Герой на социалистическият труд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Как правите бюджет? То икономика нема, само ваште фотоволтаици източват народа ...Децата Ви, Ви искат оставките ...Па вие бюджет правите?*** ли сте, *** ли сте?Не НАГЛИ СТЕ! Не стига че ***,некадърни, ами и нагли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още