IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Не мога да дам дата за членството на България и Румъния в Шенген

Мнението на ЕК е, че двете държави изпълняват техническите изисквания, но решението се взима от другите страни в общността

16:13 | 15.11.13 г. 2
<p>
	Жозе Мануел Барозу се срещна с премиерите на Румъния и Молдова. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Жозе Мануел Барозу се срещна с премиерите на Румъния и Молдова. Снимка: ЕК

България и Румъния няма да станат част от Шенгенското пространство от началото на 2014 година, заради мнението на някои от държавите в общността, коментира председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Борозу по време на съвместна пресконференция с премиера на Румъния Виктор Понта и на Молдова Юрий Лянке.

Жозе Барозу коментира, че мнението на комисията е, че двете държави изпълняват техническите изисквания, но решението се взима от другите държави в общността и по тази причина той не може да даде отговор кога страните ще влязат в Шенген. „Реалността е, че решението не се взима от европейските институции, а от държавите, членуващи в ЕС“, обясни още той.

Барозу обаче направи разделение между Шенген и свободното движение на работна сила в ЕС. Това е основен принцип и право на всички граждани в общността, който държавите трябва да спазват, обясни още той. Председателят на ЕК призова румнъците, както и българите, за които важат правилата за ограничени трудови пазари в някои държави от ЕС, да приемат, че това е много чувствителна тема в някои държави. 

Сред основните теми на разговорите в Брюксел са били енергийната сигурност и присъединяването на Молдова към енергийната мрежа на ЕС, отбеляза още Барозу в своето изявление след срещата.

Председателят на ЕК отбеляза още важността на газовите връзки между Румъния и Молдова, които всъщност осигуряват присъединяването на Кишинев към европейската енергийна мрежа. Обръщане на потока по тази връзка ще създаде възможност газ от Гърция да стигне до Украйна, обясни той.

Румъния и Украйна демонстрираха близко сътрудничество и това е много позитивна стъпка, коментира още Барозу. Председателят на ЕК обясни още, че оценява усилията на Молдова и допълни, че институцията ще предложи облекчаване на визовия режим за притежателите на паспорти с биометрични данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Това се казва дискриминация и ни лишава от права за сметка на задълженията за които няма не искам!!Но, ние сме дискриминирани по толкова параметъра, че направо се чудя как не им просветва на мймуните... не пазейки и узаконявайки, а направо създаващо ниския местен стандарт -> като се почне от ЕВРОсусбидиите на единица площ в земеделието.... и т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Барозу може да си вземе шенген и няма да казвам къде да го сложи, че ще ме цензурирате. Айде от мене да мине - в багажника на колата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още