IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Българите трябва да получат шанс за Шенген

България и Румъния отговарят на всички критерии за присъединяване, заяви председателят на ЕК

11:15 | 17.09.13 г. 1
Барозу: Българите трябва да получат шанс за Шенген

На България и Румъния трябва да бъде предоставен шанс за присъединяване към Шенгенското пространство. Това каза в интервю за румънска телевизия, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, предаде БНТ.

Барозу е на мнение, че двете страни отговарят на всички критерии и заслужават присъединяване към Шенген. Председателят на Европейската комисия се обяви против съществуващите в редица държави на Съюза ограничения върху трудовите имигранти от България и Румъния и призова да се спре възприемането им като европейски граждани от второ качество.

Критиката на Барозу е насочена най-вече към Великобритания. Островната държава е разкъсана от опасения, че в началото на 2014 година, когато отпадат ограниченията за чуждестранни работници в страната, вълна емигранти от България и Румъния ще заемат всички работни места и ще окупират трудовия пазар.

„Това, което искам да знаят българските граждани, е, че ЕК е на страната на тези, които искат силна, обединена и отворена Европа. Ще направим всичко, за да няма различен статут на отделните страни”, увери преди дни Барозу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още