IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България - готова за Шенген, но не съвсем

Страната ни изостава в борбата с корупцията, коментира пред БНР холандският посланик

14:20 | 20.07.13 г. 6
България - готова за Шенген, но не съвсем

България е технически готова да се присъедини към Шенген, но това вероятно няма да се случи скоро заради изоставането в борбата с корупцията. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" посланикът на Холандия Карел ван Кестерен.

“Холандия се съгласява, че България технически е готова да се присъедини към Шенген, имаме предвид оборудването, персонала - всичко това е на място. Но постоянно повтаряме, че докато няма достатъчен напредък по отношение на механизма за сътрудничество и проверка, в борбата с корупцията, с лошите практики, тогава не можем да се съгласим, че България напълно отговаря на системата и може да я приложи – не е напълно готова”, коментира ван Кестерен.

“Първо трябва да има доверие. Събитията от последните седмици за мен не увеличават нивото на доверие. Мисля, че толкова бързо няма да може да се възстанови доверието. Това е личното ми мнение”, каза още той.

Посланикът изтъкна, че е бил доста притеснен при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. “Това не се случи, но въпреки това се чувствам малко неудобно, защото не е дадено обяснение защо беше назначен Пеевски, не знаем кой стои зад това”, посочи той.

Кестерен даде положителна оценка за реакцията на гражданското общество срещу политическите назначения. “Виждам как гражданското общество се изправя и подкрепя европейските ценности като отвореност, прозрачност, да няма задкулисие, да няма корупция. Това е много положителен знак и мисля, че това може да се продължи, за да се подобри ситуацията в страната”, коментира холандският посланик.

“Хората трябва да започнат да разговарят помежду си и да намерят изход. Трябва да се започне диалог и да се постигне някакво съгласие. Трябва да се вземат предвид исканията на протестиращите, трябва да има сериозни ангажименти към исканията”, коментира посланикът и добави, че има връзка между исканията на протестиращите и препоръките в механизма за сътрудничество и проверка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
evanescence22
преди 10 години
Не е в Шенген просто господина по долу смята че се пътува лесно навсякъде а това не е така понеже за страните извън ЕС ни трябват визи и не е достатъчно само да подадеш документи и да платиш пак могат да те отхвърлят като кандидат за виза но ако влезем в Шенген границите се отварят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не забравяйте, че ОК не са в Шенген, не виждам какво им е навредило това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Баси не знаех, че Австралия е в Шенген!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
evanescence22
преди 10 години
Vesko94 не си запознат с много неща изобщо не е улеснено пътуването до usa Канада както и Австралия отиди в сайтове за визи и пак ела и пиши безсмислени коментари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
mathematician
преди 10 години
Значи повече възможности.Според някои хора от членството ни в НАТО няма файда. Има даже оспорват и членството ни в ЕС. Но те го гледат през тяхната призма.Членството значи повече възможности, по-висок кредитен рейтинг, повече инвестиции, и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Vesko94
преди 10 години
Напълно приемам критиките от Европа, това, че макар и България да изпълнява критериите за членство в Шенген, но все още не е вътре, е признак, че правилата в ЕС не се зачитат на 100%. Лично аз не милея от желание да сме част от този Шенген. И в момента движението е много улеснено, не разбирам защо за някои политиците това е толкова важен въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още