IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК няма да дава политически оценки за България

Въпросът за разширяването на Шенген не е свързан с механизма за наблюдение, заяви заяви говорителят на комисията Марк Грей

15:56 | 15.07.13 г.
ЕК няма да дава политически оценки за България

Предстоящият на 18 юли устен доклад на Европейската комисия за България ще бъде фактологичен и няма да съдържа политически оценки. Това заяви говорителят на Европейската комисия Марк Грей, опровергавайки информация от българския печат. Според нея предстоящият тази седмица устен доклад ще включва остри критики към българското правителство и ще даде оценка, че то е отслабено и не показва политическа воля да работи по напредъка в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Статията, публикувана във вестник "Преса", по повод предстоящия устен доклад, е напълно погрешна и подвежда читателите, заявява Грей. Материалът не се основава на никакви достоверни факти, добави той.

Грей отново отбеляза, че докладът на комисията в четвъртък ще бъде фактологичен и няма да съдържа политически оценки, съобщава БТА.

Въпросът за разширяването на Шенген не е свързан с механизма за наблюдение, такова е виждането на ЕК, заяви говорителят. По неговите думи тазседмичният доклад по никакъв начин няма да засегне тази тема. 

В опроверганата публикация се твърди, ЕК предстои да  отправи в четвъртък "остри критики към българското правителство, което по оценка на Брюксел е отслабено и не показва политическа воля да работи по шестте критерия за напредък в областта на правосъдието и вътрешния ред (. . .) Заради незадоволителното изпълнение на препоръките и политическата криза в България комисията съветва отлагане на влизането на София и Букурещ в Шенген най-малко с една година (. . .) Ще бъде включена позицията на Франция и Германия, че България се управлява от недемократични сили в олигархичен модел, плурализмът в медиите е застрашен и липсва прозрачност при процедурите за назначения на ключови държавни постове".

Още за България четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още