IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Димитров: Бюджетният дефицит догодина ще е над 2%

Парадоксално е, че най-бедната държава в Европейския съюз ще прави най-скъпия газопровод, твърди бившият лидер на СДС

09:41 | 18.11.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Мартин Димитров: Бюджетният дефицит догодина ще е над 2%

„Бюджет 2014 има огромни проблеми и може би най-големият от тях е, че не е балансиран. Дефицитът в хазната ще бъде над 2%, което ще доведе до нарушение на съответната част в Пакта за стабилност“, заяви в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air бившият лидер на СДС Мартин Димитров.

Според него е съвсем реално приходите да не бъдат събрани. „Подобен развой е страшен, защото в момента се правят изключително популистки разходи. Притеснително е, защото в отчаянието си да се задържат на власт, управляващите ще зарежат съвсем финансовата стабилност на страната“, допълни Димитров. По думите му не е ясно как правителство, в което няма никакво доверие, ще направи адекватни реформи и ще успее да привлече инвеститори. 

„В бюджета са предвидени и малко над 600 млн. лева, които би трябвало да играят ролята на резерв. Те ще влязат в така наречения специализиран инвестиционен фонд и би трябвало да бъдат харчени за увеличаване на работните места, производството, експорта. Агенции, министерства и общини уж ще имат възможност да се конкурират с инвестиционни проекти. Истината обаче е, че тези пари ще бъдат раздавани ей така на хора, които биха помогнали на кабинета да се задържи по-дълго на власт“, заяви още Димитров.

По думите му друг парадокс е, че най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС) ще прави най-скъпия газопровод.

„Няма спор, че и тази сметка ще я плати данъкоплатецът. Ще бъде създадена проектна компания, но рискът ще бъде поет от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Да не говорим, че е съвсем реална опасността таксите, които страната ни ще получава да не покриват разходите ни по заемите. Това от своя страна може да накара Русия да предяви претенции към тръбите“, поясни бившият лидер на СДС.

"Най-вероятно управляващите се подготвят за предсрочни избори". По този начин Димитров коментира повишеното напрежение в България през последните няколко дни. „Имат нова линия на поведение – да бъдат сплашени хората и по този начин протестите да бъдат овладени. Това обаче трудно може да стане, по-скоро ще има ескалация и демонстрациите ще стават все по-яростни. От тази гледна точка е жизнено важно сега да има единна десница и различията в рефораторския блок да бъдат преодоляни, защото хората искат алтернатива“, обясни още Димитров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Малтинчо е успешен държавник и финансист, разбира ги тези неща и трябва да му се вярва!"По думите му друг парадокс е, че най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС) ще прави най-скъпия газопровод."Ето това обаче е раздиращата душата на честния и принципен демократ болка! Този газопровод не дава сън и на едно посолство в София, и на всички, които са пряко свързани с неговите каузи.Иначе му дреме на Малтинчо за бюджет, дефицит, пенсии и пр. битовизми!И как някак си по друг начин, някак си сиво, неуютно, глухо и тъжно чапочва денят, когато долу пред входа не те чака парламентарният мерцедес! Тази несправедлияост трябва да се поправи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Graf
преди 10 години
Подобен развой е страшен, защото в момента се правят изключително популистки разходи. Притеснително е, защото в отчаянието си да се задържат на власт, управляващите ще зарежат съвсем финансовата стабилност на странатаКаква е връзката между днешните разходи и бюджет 2014 си знае само Мартин Димитров. Преди да говори за бюджет 2014, бившият съпредседател на Синята коалиция и откровен съавтор на политиките на Дянков трябва да ни съобщи нещо за четирите поредни провала на бюджетите на бившия вицепремиер. Кумулативният дефицит за период по-малък от 3.5 години е над 8 милиарда лева, а икономиката замръзна на нивата от кризисната 2009 г. и не мръдна от там. За пръв път от три години имаме ръст на БВП от близо 1% на годишна основа, а дефицитът в бюджет 2013 към края на октомври е с порядъци по-нисък от дефицитите на Дянков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
vzhekoff
преди 10 години
Абе това са нищо неангажиращи изказвания. Предвид досегашната дефлация, (да не забравяме, че имахме рядко съчетание на спад на цените на горивата и тока) както и на очаквания ръст от поне 1.5%, догодина вероятно ще има инфлация поне 2%. Орешарски в цялата си битност на финансов министър е залагал на ръст и по двете, което при едни номинални числа в началото на годината, към края води до минимизиране на дефицита. Вероятно така ще стане и сега. Мартин тогава какво ще каже ? Отделен е въпроса, че при положение, че ние се топим с около 0.7-1% на г. като население, това засилва ръста на глава от населението. Ако се изключат определени етногрупи, този ръст е съвсем приличен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още