IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобева: Международните финансови институции заемат основно място в политиката ни

Вицепремиерът посочи основните области, в които реформите и прогресът ще бъдат сред приоритетите на правителството за развитие на българската икономика

10:36 | 18.11.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бобева: Международните финансови институции заемат основно място в политиката ни

Коректни взаимоотношения между бизнеса и държавата чрез навременото разплащане с фирмите, разширяване партньорството с бизнеса, оживяване на капиталовия пазар и превръщането му в двигател на икономически растеж и взаимодействието на родните предприятия с международните финансови институции. Икономическите реформи и прогресът в тези области ще бъдат сред приоритетите на правителството за развитието на българската икономика. Това каза заместник министър-председателят по икономическото развитие на България доц. Даниела Бобева на конференция на тема „Ролята на международните финансови институции и достъпът на българския бизнес до финансовите инструменти, които те предлагат.“

Пред гостите на конференцията тя сподели, че готвеното от кабинета решително намаляване на административната тежест е един от основните фактори за икономическия растеж растеж в страната. Коректните взаимоотношения между бизнеса и държавата ще бъдат постигнати чрез навременното разплащане с фирмите чрез връщане на ДДС до един месец.

Част от предвидените промени са свързани със съкращаване срока на отговор от администрацията до 14 дни, обединяването на трите регистъра – на Националната агенция за приходите, на Националния статистически институт и този на администрацията, както и работата в посока създаването на електронни обществени поръчки, така и облекчаване процедурата за придобиване на разрешителни за строителство.

Бобева поясни, че партньорството с бизнеса ще се разшири като държавата запази стабилността на банковата система като основен източник на финансиране. Тя спомена, че готвените промени в Закона за кредитните институции, с които ще се внедрят изискванията на новия стандарт Базел III, ще бъдат обсъждани на заседанието на Министерски съвет в сряда. Друга стъпка за заздравяване връзките с предприятията са планираните 500 млн. лв. за финансиране на проекти за регионално развитие и заделените в Бюджет 2014 20 млн. лв. за иновации.

Следващата стъпка според министъра с ресор икономическо развитие е оживяване на капиталовия пазар и превръщането му в генератор за икономическия растеж. Тя каза, че правителството вече рестартира приватизацията на Центален депозитар и на Българска фондова борса и разкри плановете миноритарни дялове да бъдат продадени чрез борсата. Бобева отново акцентира върху готвените мерки за намаляване пречките за листване на компаниите.

Изключително много ще се разчита на продуктите на Българската банка за развитие, насочени към предоставянето на финансиране за микро и малките предприятия, както и за стартиращите фирми. В банката в момента тече ппреструктуриране, като се очаква българският бизнес съвсем скоро да се възползва от нови продукти за финансиране на износа.

Целта на управляващите ще бъде да се постигне синергия между оперативните програми за следващия програмен период и фискалните стимули в бюджета. Основно място в икономическата политика на правителството заемат международните финансови институции.

„Международните финансови институции оказват и продължават да оказват значителна роля за българската икономика. България се възползва от ресурсите им, не само от финансовите продукти, а и от техническата помощ“, поясни Бобева важността за българската икономика на институциите като Европейската банка за възстановяване на развитие, Европейската инвестиционна банка, Черноморската банка за търговия и развитие.

Финансовата и икономическа криза се отрази на финансовите инстуции. Търсенето на кредит нарасна, те предложиха нови инструменти и увеличиха капитала си.

„Би било добре международните финансови институции да засилят функциите си за превенции на кризите“, каза още министър Бобева. „Миналата седмица Международният валутен фонд очерта консесус от порядъка на 1,5-1,8% за икономическия растеж в страната за следващата година. Реализирането на прогнозите ще зависи от възстановяването и развитието на еврозоната.“

Достатъчно ли се възползва българският бизнес от възможностите на международните финансови инстутции? Не е ли време българският бизнес да заеме основно място в заемането на ресурс от тях? Достъпни ли са ресурсите за българските фирми от гледна точка на кризисната ситуация? По какъв начин ресурсите ще работят за родната икономика?

Това са основни въпроси, които Даниела Бобева повдигна и които ще се разискват на днешната конференция, провеждана под нейния патронаж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"партийните" редици ще се стесняват с по-голяма скорост от скоростта на изплащане на заемите им... отпадналите ще са по-зле от регулярна ***! А Ironhorse подсказа контрола на местната подсистема от къде е ;))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Ironhorse
преди 10 години
Хехехех,добра синергия ще се получи, спиране на фондовете и издънване на бюджета !!!Дупе да ни е яко !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Доколкото мястото за маневри с фискалните стимули е ограничено от "напрегнатия" бюджет (и други синоними, които ще измислят през идните години), то следва, че малкото "барут", който имаме ще бъде хвърлен, за нещо, което вече се подпомага. Дали наистина ни казват, че ще се развива, само и единствено това, което са ни "програмирали" в "програмния период" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
ЩЕ се осъществява и развива само спуснатото, ЧРЕЗ провеждащите! Другите могат да се "спрат" сами ... те ще ИЗплащат заемите за осъществяване на целите и ще изработват спуснатото, като подизпълнителите на провеждащите имат пълното и задължително право да не им платят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Целта на управляващите ще бъде да се постигне синергия между оперативните програми за следващия програмен период и фискалните стимули в бюджета.-----------------------------??????Секторите, които се обхващат от програмите за следващия програмен период, ще получават и фискални стимули за разлика от секторите, които не попадат в полето на тези програми? Ще стимулираме по два канала едни сектори, а другите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още