IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобева обеща радикални промени за събираемостта на приходите в бюджета

Имиджът на българския бизнес плаши външнотърговските ни представители, посочи вицепремиерът

11:32 | 29.10.13 г. 19
<p>
	Вицепремиерът Даниела Бобева. Снимка: <em>БТА</em></p>

Вицепремиерът Даниела Бобева. Снимка: БТА

Ще има радикални промени в данъчните и митническите власти за подобряване на събирането на приходите, обеща вицепремиерът Даниела Бобева при откриването на форум, посветен на инвестициите и перспективите пред икономиката.

„Опитахме с добро, но очевидно не трябва така, защото ситуацията със събираемостта не е никак весела“, обясни още вицепремиерът. Според нея обаче въпреки неблагоприятна външна среда и фактически трите правителства, икономиката оцеля, защото можеше и да е по-зле.

България ще обърне внимание към бързо развиващите се пазари за привличане на инвестиции, стана ясно още от думите на Бобева. Няма да бъдат забравени и традиционните търговски партньори и допълни, че правителството ще продължи да работи така, че страната ни да е привлекателна за инвеститорите.

Един от основните проблеми, който пречи на инвестициите и износът на българския бизнес в чужбина, е техният имидж, заяви вицепремиерът.

Външнотърговските ни представители се притесняват да помагат на българските компании, желаещи да инвестират или изнасят стоки в чужбина, защото се притесняват, че ще ги свържат с олигарси. Бобева посочи, че част от решението на този проблем е и в ръцете на бизнеса. „Колко от големите фирми са листнати на фондовите борси и собствеността им е напълно прозрачна?“, попита тя.

Бобева не пожела да посочи приоритетни области, но заяви, че вече е готова стратегията за туризма и от края на тази седмица ще започнат разговорите с браншовите организации. „Мисля, че ще бъдат приятно изненадани“, коментира още вицепремиерът. Тя допълни, че се работи още и по стратегия за минералните води, както и програма за животновъдството, в частност овцевъдството, и стратегии за публично – частни партньорства и иновациите.

"Туризмът обаче е много трудоемък отрасъл и винаги съм смятала, че трябва да се съсредоточим във високотехнологично производство", коментира Бобева. В новия бюджет са заложени 20 млн. лева за иновации, което е рекордна сума досега, допълни тя.

Износът се увеличава и това, което ни насърчава е тенденцията за преориентиране към трети страни, обясни още Бобева и допълни, че експортният сектор е приоритет за правителството. Ангажимент на държавата е сключване на споразумения, които да подпомагат бизнеса в тази насока.

Тя изрази още и своето разочарование от факта, че на думи всички настояват за реформи, но когато се стигне до конкретни действия – процесът спира.

Бобева припомни и стъпките на правителството на Пламен Орешарски за подобряване на икономическата ситуация. Една от първите стъпки е намаляването на административната тежест. Бобева призна, че много трудно са били прокарани пакетите с мерките, защото всяка администрация е защитавала досега прилаганите такси и административни пречки.

„Следващата сряда първият пакет ще бъде разгледан в Министерския съвет и после ще влезе в Народното събрание“, заяви още тя. Вторият пакет вече е готов и тепърва започват коментирате по мерките в него, обясни вицепремиерът.

Сред мерките в първия пакет са намаляване на таксите в Агенцията по вписванията, отпадането на сключване на предварителен договор с доставчици на обществени услуги. До края на месеца ще бъде изготвен и трети пакет с мерки за освобождаване на бизнеса, насочени основно към строителството, изрази надежда Бобева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 1
Ironhorse
преди 10 години
И по темата ...След няколко подкани да създам сайт в който да публикувам съдебни битки с робовладелската държава, го направих.Днес публикувам как да спрете ЗАКОННО да плащате осигуровки.Дали ще спечеля делото не знам, но в най-лошия случай си осигурявам кредит с много добра лихва, и задължително едно дело в ЕСПЧ.Който желае, може да се възползва:nopaymafia.hit.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Я сметни колко висят маймуните на клона харчене, колко харчат те и колко е голям целия клон!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"А сига с тези данъци и тяхната събираемост бе... защо все никой не гледа най-важното - тяхното харчене или цялата разходна част???"Че те повечето маймуни на клона харчене висят бре Иванов! Ако не се харчи нали ще рипнат и ще крякнат че се спъва "бизнеса"!? Та нали гръбнака на БГ бизнеса се храни от там! ;) Има едни работещи в чужбина българи а бизнеса тук им го взема през бюджета , цените и по хиляди други начини! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"Имиджът на българския бизнес плаши външнотърговските ни представители, посочи вицепремиерът"Аааа що така бе !? Лоши хора! Време е емблемата на успеха Пеевски да ги поучи с медиите си тия мишоци! Не е срамно да си успял и богат! Ама тия ...външнотърговските ни представители..защо ли не го разбират!? От какво се плашат? Завиждат на нашите бизнесмени за успеха им явно. :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
най-накрая, май така ше стане работата ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
.... камъни и дърве :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
бензиииин, нафтаааа, зърнооооо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Цигариии, цигарииии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 2
abdul
преди 10 години
Its too late, Фасулке. Ще ви се разкаже играта много скоро... на вас и на цялата престъпна *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Не остана нормален предприемач в тази държава, който да иска да плаща данъци на наглите и корумпирани български социалистомафиотиот БСП и ДПС.Не само 30% ще е спада, повече ще е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още