IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнал Лютфи влиза в Надзорния съвет на "Петрол"

Мажоритарният собственик на холдинга Кирсан Илюмжинов свиква общо събрание през декември

11:54 | 21.11.13 г. 3
<p>
	Кирсан Илюмжинов свиква Общо събрание на &quot;Петрол&quot;. Снимка: <em>БТА</em></p>

Кирсан Илюмжинов свиква Общо събрание на "Петрол". Снимка: БТА

Бившият депутат от ДПС Юнал Лютфи ще влезе в Надзорния съвет на "Петрол" АД, съобщи Кирсан Илюмжинов, цитиран от БТА. Илюмжинов е собственик на 52,5% от холдинга, след като закупи тези дялове на 16 юни 2012 година "през швейцарска банка", както твърди самият той. 

Илюмжинов ще предложи да изкупи дела на Митко Събев, който държи 47,5% от капитала на холдинга, или пък ще му предложи своя дял на същата цена. "Две мечки не могат да живеят в една бърлога", допълни още московският милионер. Той ще предложи и одит на дружеството, който да покаже какво е финансовото му състояние.

Според него състоянието на „Петрол“ е „плачевно, с много дългове“ и допълни, че е имал срещи с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, за да обсъдят обслужването на кредитите, които банката е отпуснала на холдинга.

Кирсан Илюмжинов, който е и президент на Световната шахматна федерация (FIDE), стана собственик на дяловете на Денис Ершов и Александър Мелник в „Петрол“ през 2012 година. Изненадващо обаче няколко месеца по-късно Ершов сезира Софийската прокуратура, че е бил измамен и е бил извършен опит за кражба на акциите му.

Днес Ершов вече е единственият представител на петролния холдинг. Справка в Търговския регистър показа, че на 13 ноември Агенцията по вписванията е заличила другия представител - Орлин Тодоров. Същия ден от Съвета на директорите са отстранени освен Орлин Тодоров още и Митко Събев и Стоян Кръстев.

Всъщност споровете между партньорите Събев и Ершов се водят от няколко години. До 2012 година двамата притежаваха равни пакети от акции – по 47,5%, с 5% акционер в холдинга беше и Александър Мелник. На няколко пъти Събев успяваше да блокира решения на общите събрания за промяна на седалището и адреса на управлението.

На 13 ноември са направени промени и в устава на дружеството, според което решенията на Общото събрание на акционерите ще се взимат с обикновено мнозинство от всички акции с право на глас. По този начин Събев няма да има блокираща квота при вземането на решенията.

Като мажоритарен собственик на дружеството Кирсан Илюмжинов ще свика Общото събрание на холдинга на 16 декември, коментира самият той днес пред журналисти. По време на заседанието ще бъде променен Съветът на директорите.

Свързани компании:

Петрол АД - облигации(4PGA)

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
kane
преди 10 години
За съжаление си правСвета е завзет от фашизма без да има 3та световна войнаЗавладяха го чрез икономкикатаТази икономика която познаваме води до фашизъм в развитието си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
petar yordanov
преди 10 години
По твоята логика явно фашизма е завладял света,защото навсякъде по света бивши високопоставени политици отиват на топли местенца в бизнеса.Само един пример Герхард Шрьодер след като сдаде канцлерския пост на Германия отиде да работи за Газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
kane
преди 10 години
ФАШИЗЪМ Е КОГАТО:интересите на държавата/тези които я управляват/ и интересите на бизнеса СЪВПАДАТ/когато политиката на държавата защитава не народа, а топ 1% от народа/пререфраза на цитат от най-виден фашист Мусолинимоля който незнае какво е фашизма да го чете докато го запомниблагодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още