IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Цветанов вече е с трето обвинение, наложена му е мярка подписка*

Прокуратурата наложи на зам.-председателя на ГЕРБ и забрана да напуска страната

10:24 | 22.11.13 г. 1
Цветан Цветанов вече е с трето обвинение, наложена му е мярка подписка*

Ново обвинение е повдигнато на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов - този път, че е разпоредил изплащането на 50 000 лева на бившия антимафиот Орлин Тодоров, докато той е бил в ареста на Ловешкия затвор. Цветанов беше в Столичното следствие с адвоката си Менко Менков. 

Това е третото обвинение срещу бившия МВР шеф от началото на депутатския му мандат. Цветанов е разследван за незаконното подслушване в МВР и е подсъдим за възпрепятстване на правосъдието.

По-късно прокуратурата наложи* на зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов забрана да напуска страната. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка“ и мярка за процесуална принуда "забрана за напускане на пределите на Република България", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Цветанов е обвинен за това, че в периода 23 декември 2011 г. до май 2012 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – министър на вътрешните работи, е присвоил чужди пари -  бюджетни средства на МВР, поверени му да ги управлява.

"Вече започваш да свикваш", така Цветанов отговори на излизане от следствието на въпрос как приема обвинението. "Първото, второто, сега  третото“. Според него има план да му бъдат повдигнати четири обвинения. Целта на този план е "дискредитация и политическа репресия", каза Цветанов, но не коментира кой стои зад планираното.

Попитан смята ли да се оттегли от политиката, Цветанов бе категоричен:  "Аз съм невинен. Смятам, че този път прокуратурата трябва да докаже всичко, за което ме обвинява".

Главният прокурор поиска и за трети път получи имунитета му, след като в рамките на разследването срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров излязоха документи за неправомерно платени 50 000 лв. Парите са отишли у подсъдимия за участие в организирана престъпна група бивш шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Както Dnes.bg писа, в нарушение на закона, като министър на вътрешните работи, Цветанов е разпоредил на Тодоров да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за периода, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора в Ловеч.

По този начин Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането си от МВР.

Цветанов беше призован в следствието в 8:30 ч. От 10 ч. той е привикан и във Военно-окръжната прокуратура като свидетел по делото за полетите на кабинета "Борисов".
 

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
е, сега преминава във втората фаза на приетото битие, определено от горните - цирка с обвиненията от които разбира се ще излезе чист... но следващата 3-та част ще бъде неприятната... изненада! Малко по-късно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още