IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нейков: Замразяването на възрастта за пенсиониране гарантира ниски пенсии

Няма връзка между ранното пенсиониране и намаляването на младежката безработица, обясни експертът

08:48 | 25.11.13 г.
Нейков: Замразяването на възрастта за пенсиониране гарантира ниски пенсии

Замразяването на възрастта за пенсиониране гарантира ниски пенсии, категоричен беше в ефира на bTV експертът Иван Нейков. Той уточни, че липсва връзката между ранното пенсиониране и намаляването на младежката безработица.

Ранното пенсиониране ще увеличи дефицита на Националния осигурителен институт (НОИ). Намаляват се вноските, а се увеличава броят на пенсионерите, допълни още Нейков. 

Младите пенсионери не излизат тотално от трудовия пазар. Заради по-ниските пенсии те отново започват работа и са по-атрактивни за работодателите, защото те са по-дисциплинирани, по-опитни, коментира и Йордан Христосков, бивш управител на Националния осигурителен институт (НОИ).

„Броят на работещите пенсионери е огромен и са по-конкурентоспособни”, смята още той.

Иван Нейков допълни, че усилията на държавата трябва да бъдат насочени към подкрепа на безработните хора в предпенсионна възраст да си намерят работа, а не да ги пенсионират по-рано, уточни Иван Нейков.

Част от мерките са например „помощ за безработица до пенсиониране за срок от две години”, която се отпуска по малко по-различни условия от социалната помощ за безработица, която да бъде прекратена при намирането на работа. Такива механизми има в някои европейски държави, уточниха експертите.

Друг вариант е споделеното работно място – заедно да работят експерти пред пенсия и млади хора.
Пенсиите на работещите по-дълго ще бъдат по-високи, защото стажът е част от формулата за изчисляване на пенсията, обясни Христосков. „При равни други условия работещите по-дълго ще получат по-високи пенсии”, каза той.

Двамата експерти не се съгласиха, че замразяването на пенсиите е заради статистическите данни, че средната продължителност на живота у нас е много ниска. „Това е опит за купуване на гласове. Никой от вносителите не е направил оценка как ще се отрази тази мярка”, категоричен беше Иван Нейков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още