IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 декември

07:54 | 02.12.13 г.
Преглед на печата за 2 декември

Ти си следващият

в. Капитал Daily

За инвеститорите в производство на вятърна и слънчева енергия дойде 9 септември. Въвеждането на 20% такса върху приходите им по същество е национализация на инвестирания капитал, защото прави доходността от него отрицателна. Освен че показно убива единствения прозрачен сектор в енергетиката, таксата не решава нито един проблем в държавата и обществото.

Приходите от нея нямат отношение към проблемите на енергетиката, нито към цените на тока, тъй като тези очаквани 160 млн. лева щели да бъдат със статут на "буфер" в бюджета (пари, които правителството може да изхарчи както и когато реши).

На Иракли ще се строи

в. Капитал Daily

На Иракли ще се строи. Това е решил Бургаският административен съд на 14 ноември. Съдът окончателно е отменил една от двете заповеди на местния строителен контрол (РДНСК - Югоизточен район) от март, с които бяха спрени два от трите строежа на "Емона 2000" и "Дарс инвест" в местността Кладерите в близост до плажа на Иракли. РДНСК ще трябва и да плати разноските по делото на компаниите в размер на 2733 лв.

Строителството на въпросния проект (в неговата цялост терените са три) започна в началото на годината и предизвика протести, тъй като попада в две от зоните по "Натура 2000" - защитена зона "Емине" и защитена зона "Емине-Иракли".

Прокуратурата мотае преписката срещу любимите пиарки на Мирослав Найденов

в. Сега

Софийската градска прокуратура (СГП) подозрително протака преписката срещу бившите пиарки от агенцията по безопасност на храните Кристина Спасова и Лора Димитрова. На 7 октомври т.г. от Върховната касационна прокуратура са наредили преписката да прерасне в разследване за пране на пари и длъжностно престъпление, но близо два месеца по-късно това не се е случило. Това установи проверка на "Сега". Двете млади дами се прочуха, след като фирмата им "Кей Ем Ком" спечели 50 хил. лв. по обществена поръчка за създаване на профили във "Фейсбук" и "Туитър" на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). ЕК също поиска разследване на случая и още чака резултат.

Приключи сделката за печатницата на БНБ

в. Стандарт

Сделката за печатницата на БНБ вече е факт. В Търговския регистър вече е регистрирано новото дружество "Обертюр Фидюсиер", като в него 70% от дяловете са притежание на френската печатарска компания "Франсоа Шарл Обертюр Груп" чрез нейно дъщерно дружество, а останалите 30% са на "Печатница на БНБ". Капиталът на новото дружество е 63,45 млн. лв. За да се защитят интересите на миноритарния собственик, решенията ще се взимат с мнозинство от най-малко 75% от гласовете в общото събрание.

Новата фирма се управлява от петчленен съвет на директорите, в който участват сегашният директор на печатницата Георги Симеонов и членът на УС на БНБ Боряна Пенчева. Печатницата се специализира в изработването на банкноти, документи за самоличност, ценни книжа и изборни бюлетини. От ръководството на новото съвместно дружество се надяват, че с влизането на България в eврозоната печатницата на БНБ ще започне да печата и евро, тъй като "Франсоа Шарл Обертюр Груп" има лиценз за това.

Без билбордове по магистралите

в. Стандарт

Рекламните билбордове край магистралите и скоростните отсечки да бъдат забранени, искат от Българска браншова асоциация "Пътна безопасност". Причината е, че те разсейват шофьорите, а близо една трета от участниците в пътни произшествия катастрофират именно в крайпътни съоръжения. Това стана ясно на кръгла маса, организирана от асоциацията. Между 20% и 30% от катастрофите по пътищата стават именно при сблъсък с единични препятствия като стълбове, билбордове, дървета, като най-много от тези инциденти са на второкласни шосета. Това стана ясно от доклада на Алекси Кесяков - секретар на Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движение по пътищата към Министерски съвет.

Държавата възражда "Химко" с 50 млн. лв.

в. Стандарт

Торовият завод "Химко" ще заработи отново. Това ще стане с инвестиция от страна на държавата във врачанското предприятие в размер на 50 млн. лв., стана ясно от думите на министъра на икономиката Драгомир Стойнев. "Не съм привърженик на приватизацията и целта ни е да реиндустриалираме българската икономика.

Предприехме действия в тази посока и вече е изготвен финансов модел за възраждането на "Химко", за да гарантираме работни места в региона", заяви той. Вероятно точно този проект визира и финансовият министър Петър Чобанов, който вчера заяви, че през 2014 г. държавата ще инвестира в два големи проекта.

Намаляват цените на билети и карти за лифтове на Витоша

в. Стандарт

Билетът за кабинковия лифт Симеоново – Алеко, който софиянци най-често използват за да се качат на Витоша, поевтинява с 4 лв. за новия зимен сезон. Новината съобщиха за Стандарт Нюз от дружеството „Витоша ски", което е собственик на лифтовите съоръжения. Така цената на двупосочния билет пада от 14 на 10 лв. Също с 4 лв. по-малко вече ще се плаща за полудневната карта за лифтовете в района на „Алеко". Досега цената бе 26 лв., а новата е 22 лв.
„Взехме това решение водени от принципа за баланс между цени и предлагани услуги, и за осигуряване на по-големи възможности за гражданите за спорт и излет в планината", коментираха още от съвета на директорите на „Витоша ски".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още