IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли скрит потенциал на аутсорсинг индустрията у нас?

Общо 88 хил. души е кадровият потенциал за сектора само в София, но само 6 хил. от тях могат да бъдат заети в IT индустрията

12:57 | 04.12.13 г. 1
Има ли скрит потенциал на аутсорсинг индустрията у нас?

Аутсорсинг индустрията у нас има потенциал да расте в близките няколко години, заяви Димитър Мераков, член на Българската аутсорсинг асоциация. Той аргументира това свое очакване с наличието на  нужния кадрови потенциал, който да удовлетвори нуждите на чуждестранните инвеститори.

От Българската аутсорсинг асоциация представиха данните от анкета на агенцията за пазарни проучвания Pragmatica, провела се на територията на София.

Данните показват, че в София живеят общо 88 хил. души, подходящи да започнат работа и да развият кариера в аутсорсинг индустрията. Най-малък кадрови потенциал има по отношение на хората, които могат да бъдат заети с IT аутсорсинг услуги - около 6 хил. са подходящи за софтуерните инженери.

Едва между 18 и 19 хил. имат качествата да се занимават с обслужване на клиенти.

По-голямата част от тях - около 78 хил. имат потенциал да се развиват като бекофис специалисти. Около 62 хил. души имат възможността да работят, като анализатори. Малко над 51 хил. са тези, които притежават квалификацията и уменията да работят, като специалисти по качеството.

В проучването са участвали 600 души, живеещи в столицата, на възраст между 18 и 35 години. Задавани са въпроси, касаещи образованието, компютърни умения и владеенето на езици.

Според данните от проучването, в София живеят малко над 354 хил. души на възраст между 18 и 35 години, като тези цифри са били сравнени и с информация, получена и от Националния статистически институт.  От тях около 75 хил. владеят два чужди езика, а около 15 хил. - повече от два. 

Как ще бъдат привлечени чуждестранните инвеститори?

Мераков обясни пред Investor.bg, че асоциацията води разговори с чуждестранни компании, на които показва вече изградени аутсорсинг центрове. Целта е инвеститорите да се убедят, че в страната ни има кадрови потенциал, който може да бъде разгърнат.

“Обикновено, когато дадена фирма реши да аутсорсне някъде своите услуги, решенията се взимат на база “впечатление” за информация, а не реална информация на база анализи. Според мен ние в България сме изпуснали някои от случаите, в които можем да привлечем даден бизнес”, коментира той.

По негови думи досега страната ни просто не е разполагала с конкретни данни за кадровия потенциал, с които да се опита да привлече външни компании.

“Много често инвеститорите са отхвърляли България, защото не са били наясно колко хора у нас наистина могат да бъдат годни за работа. Българската агенция за инвестиции, която също води разговори за привличането на бизнеси, не е могла да им предостави данни и така те са избирали други държави, като Полша и Украйна”, изтъкна той.

Фокус и върху други градове

Днес стана ясно още, че асоциацията планира да извлече подробна информация за кадровия потенциал и на други градове, а с това да потърси и чуждестранни инвеститори.

“София е най-големият пазар за нас, но има неразгърнат потенциал и в други градове - това са Пловдив, Велико Търново, Благоевград. Ще се насочим към търсенето на опции и за Варна и Бургас”, уточни Стефан Бумов, изпълнителен директор на аутсорсинг компанията „Софика Груп“ и председател на Българската аутсорсинг асоциация.

Той дори вметна, че индустрията може “да стъпи” и в градове, като Свищов, където могат да бъдат открити офиси, обвързани с финансово-счетоводни дейности.

“Ако ние успеем да привлечем хора, които биха работили в аутсорсинг индустрията, ще успеем да отворим и нови работни места. За един по-малък град 500 нови работни места са от голямо значение”, допълни той.

Той направи коментар и за изтичането на български кадри навън, което постепенно влияе върху общия кадрови потенциал на страната ни.

“Хората с висок IT профил имат много голям потенциал да работят извън страната и трябва да се помисли как можем да спрем изтичането му”, категоричен бе Бумов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
One
преди 8 години
Въпросът ти е много правилен, но какво очакваш да кажат тези хора? Познавам някои от тях лично, примерно Мераков и знам какво представляват и какви са им стремежите.Аз самият съм с "висок IT профил" и мисля след време да "изтека" от страната, с цел след време да започна собствен бизнес в България с това което съм заработил. Нямам желание да работя за някоя "аутсорсинг" компания като Coca Cola, HP или другите, които Мераков и приятели се стремят да вкарат в страната. Наистина защо, вместо да се фокусираме да развиваме собствения си IT потенциал в български компании, се стремим да го продаваме за жълти стотинки на разни монополи като Coca Cola, HP, SAP и т.н.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
Два пъти се връщам към този материал и се чудя какво не ми достига в него. В същност в него се говори за потенциала за развитие на индустрията у нас, но се прибавя и думата аутсорсинг. Стоят въпроситет авторите какво точно разбират в случая като аутсорсинг? Като имаме този потенциал, не можем ли в родна индустрия да го вложим без да разчитаме само на аутсорсинг? И като той е подходящ за аутсолсинг, можем ли да лазвием и други форми на ивдустрия?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още