IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клисарова намекна, че делегираните бюджети за училищата са били грешка

В Бюджет2014 е предвидена базова сума, еднаква за всички училища, с цел да се преодолее различията между тях

10:33 | 05.12.13 г.
Клисарова намекна, че делегираните бюджети за училищата са били грешка

Делегираните бюджети направиха лошо разпределение на децата между училищата. Сега парите следват детето, но това не е правилно, защото води до натрупване на деца в едни училища, които са по-предпочитани от родителите и опразване на други. Това води и до по-малко пари в бюджета на съответното училище.

Това заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова пред bTV.

Тя обясни, че за да могат тези различия да бъдат преодолeни в бюджета е предвидена една базова сума, която ще се дава на всяко училище, независимо от броя на учениците. Тя ще бъде предоставена и в училищата в смесени райони.
 
"За тези деца в трудните райони със специални потребности с различен от българския майчин език ще има допълнителни заплащания, за да мотивираме и тях, и учителите”, обясни Клисарова.

Министърът коментира и резултатите от Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), която постави българските деца на 47 място от 65 страни.

„Анализите на PISA ни показаха, че има сериозна диференциация в зависимост от социалния статус. Това противоречи на философията ни равен достъп до качествено образование. Трябва да вземем много бързи и сериозни мерки”, посочи министърът. 

По думите на Клисарова текстовете в Закона за училищното образование вече са на ниво директори. До края на януари ще бъдат публикувани официално за обществено обсъждане на сайта на министерството и след това ще влязат в ресорната парламентарна комисия.
 
 
 
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още