IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават 2,5 млн. лв. на училищата за неотложни разходи

Целта е да се подкрепят учебните заведения, за да не зависят от броя ученици, заяви Анелия Клисарова

08:47 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дават 2,5 млн. лв. на училищата за неотложни разходи

Около 2,5 млн. лв. може да получат училищата в страната за неотложни разходи, като на училище се падат около 25 – 30 хил. лв., каза пред БНТ образователният министър Анелия Клисарова.

Това ще бъде добавка за неотложни нужди, различна от капиталовите разходи. Обсъжданата добавка трябва да направи най-вече малките училища малко по-независими от броя ученици, обясни образователният министър. Допълнителните пари няма да отидат за заплати на учителите. 

Делегираните бюджети остават, като ще има корекции от външното оценяване, предвиждат обсъжданите  промени при финансирането на образованието.

„Въпросът е да обвържем финансирането с качеството на обучението. Ще се изчислява коефициент, който да мотивира учителите да работят по-сериозно с учениците”, предлага Клисарова.

Тя съобщи, че на среща със синдикатите са обсъдени различни проблеми на системата, включително че няма строги правила за това как работната заплата на учителите да е обвързана с качеството на преподаване.

„Мечтата на всички е от тези 3,5% от БВП, които сега отиват за образование, да станат 5%, но това е нереалистично. По-възможно е догодина за образование да се дадат малко повече сегашните 3,5%”, каза тя.

Клисарова допълни, че засега частните училища няма да бъдат финансирани от държавата, но това не означава, че няма да има контрол върху качеството на обучението. Те могат да бъдат подпомагани чрез различни програми.

Запитана дали това не е дискриминация, тъй като средното образование е задължително, тя отговори, че родителите имат право да решават къде да учи детето им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още